In zes maanden zo’n 30 woningen nodig voor statushouders

Foto: Pxfuel / CC0

Zaanstad is dit jaar begonnen net een achterstand van elf te huisvesten statushouders, nadat een jaar eerder de tussenstand nog een voorsprong van zeven mensen liet zien. ‘In 2021 hadden we te maken met een ruime verdubbeling van de taakstelling ten opzichte van het vorige jaar. En dit terwijl er minder sociale huurwoningen vrijkomen en met een grotere groep urgenten,’ schrijft het college aan aan de raad.

Het aantal stadsvernieuwingsurgenten dat beroep doet op sociale huurwoningen in Zaanstad neemt toe, maar de gemeente krijgt elke zes maanden van het Rijk te horen hoeveel nieuwkomers met een verblijfsvergunning hier een woning moeten krijgen. Wordt die taakstelling niet gehaald, dan kan de provincie in het uiterste geval besluiten om die taak over te nemen. Het aantal mensen dat moet worden geplaatst is gebaseerd op het aantal te verwachten uit te vergunningen in een half jaar en het aantal inwoners van een gemeente. Vorig jaar wisten de Zaanse corporaties en de gemeente ‘veel moeite en inspanningen’ 200 mensen onderdak te geven.

Er werd vorig jaar begonnen met een voorsprong van zeven mensen.

 

De taakstelling voor de eerste helft van dit jaar is vastgesteld op 89, 31 vergunninghouders minder dan in 2021. Voor de tweede helft van het jaar is het cijfer nog niet bekend. De achterstand van elf van vorig jaar zal in de eerste zes maanden van dit jaar ingelopen moeten worden. Dat betekent dat er ein de eerste helft van 2022 in totaal 100 vergunninghouders gekoppeld moeten worden aan een woning. Omdat het vaak om gezinnen gaat zijn daarvoor circa 30 woningen nodig. ‘Ook voor het jaar 2022 is het de vraag of de taakstelling gehaald zal worden gezien de aanhoudende druk op het aanbod van sociale huurwoningen. De hoogte van de taakstelling voor de tweede helft van 2022 speelt daarbij uiteraard ook een rol,’ aldus de brief van het college aan de raad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen