Maximale verhoging sociale huur 'onbehoorlijk', vindt Huurdersoverleg

14 feb , 14:01 Actueel
screenshot 20250214 125944
Blackwhite.pictures / CC0

Het Huurdersoverleg Zaanstreek roept het college op om bij de corporaties aan te dringen op een zo laag mogelijke huurverhoging per 1 juli aanstaande. 'Het feit dat de minister hen de mogelijkheid biedt om tot vijf procent huurverhoging op te leggen, wil niet zeggen dat zij dit verplicht zijn te doen.' 

Vorig jaar kregen huurders in de sociale huursector al te maken met de hoogste verhoging in 30 jaar tijd, te weten 5,8 procent. Per 1 juli aanstaande dreigt er opnieuw een torenhoge stijging. Het Huurdersoverleg vraagt het gemeentebestuur om de corporatie aan te spreken op het betaalbaar houden van de huren en hen te vragen om met 'een beheersbare huurstijging' te komen. 'Een maximale huurstijging van vijf procent per 1 juli betekent een totale huurverhoging van 11,62 procent vanaf 1 juli 2023, dus in twee jaar tijd,' schrijft de belangenclub.

Onbehoorlijk

'Voor veel huurders is de huidige maandhuur al hoog. Zij komen nauwelijks rond en voor hen is een nieuwe hoge huurstijging bovenop de enorme stijging in 2024 niet op te brengen. Als huurdersorganisatie hebben we begrip voor het feit dat huren stijgen om tegemoet te komen aan de stijgende kosten bij een corporatie. Maar het is onbehoorlijk om de maatschappelijke opgave van de nieuwbouw op het bordje te leggen van de zittende huurder. Een maatschappelijk probleem vraagt om een brede maatschappelijke oplossing. Dat kan niet alleen door huurders worden opgebracht,' aldus het schrijven.