Luisterlijn blijft onverminderd nodig voor mens in nood

jun 11 , 12:45 Actueel
screenshot 20240611 123156
Vrijwilligers van de Luisterlijn hebben vorig jaar het indrukwekkende aantal van 313.682 gesprekken gevoerd via de telefoon, chat en e-mail. De telefonische hulplijn, die voor iedere inwoner van Nederland dag en nacht bereikbaar is en ook een post in Zaandam heeft, meldt dat de vraag naar een luisterend oor onverminderd groot blijft.
Veel mensen zoeken contact vanwege eenzaamheid en psychische klachten. Dankzij toegewijde vrijwilligers kon de Luisterlijn er voor veel mensen zijn, maar toch zijn extra vrijwilligers nodig. Het afgelopen jaar gingen de meeste gesprekken over geestelijke gezondheid, relaties en de invulling van de dag. Meer dan de helft van alle telefoongesprekken werd buiten kantoortijden gevoerd. Daarmee is het aantal gevoerde gesprekken licht gedaald ten opzichte van 2022. Het aantal vrijwilligers nam in 2023 ook licht af, met zeven procent vergeleken met het voorgaande jaar, blijkt uit jaarcijfers van de Luisterlijn.

Vrijwilligers

Om aan de blijvend hoge vraag te voldoen zijn extra vrijwilligers zeer welkom. 'Vrijwilligers zijn de ruggengraat van de Luisterlijn en spelen een cruciale rol in het bieden van emotionele steun aan degenen die dat nodig hebben. De meeste vrijwilligers geven aan dat het werk veel voldoening geeft,' zegt directeur Richard Coonen. 'Toch blijft het vinden en binden van vrijwilligers een voortdurend aandachtspunt.' Coonen hoopt dat de Luisterlijn er in de toekomst voor nog meer mensen kan zijn en benadrukt daarbij dat de kwaliteit van de gesprekken voorop blijft staan.

Al 65 jaar

Een belangrijke kracht van de Luisterlijn is de 24-uurs bereikbaarheid. Mensen kunnen zowel overdag als in de nacht contact opnemen. Dit biedt een enorme steun. De vrijwilligers zijn getraind om empathisch en zonder vooroordelen te luisteren, waardoor mensen zich echt gehoord en begrepen voelen. Dit jaar viert de telefonische hulpdienst haar 65-jarig bestaan , een mijlpaal die de behoefte aan een luisterend oor en jarenlange inzet van vrijwilligers benadrukt. Mensen die geïnteresseerd zijn om aan de slag te gaan als vrijwilliger kunnen zich aanmelden via deluisterlijn.nl/vrijwilligerswerk. Wie behoefte heeft aan een luisterend oor, kan 24/7 contact opnemen via telefoonnummer 088 0767 000. Chatten of mailen is mogelijk via deluisterlijn.nl.