Koopwoningen met zonnestroom vaker geheel van het gas af

08 jul , 13:00 Actueel
screenshot 20250708 125212
Zonneplan

Ruim 21 procent van de Nederlandse koopwoningen met zonnepanelen is van het gas af. Dat percentage ligt aanzienlijk hoger dan bij koophuizen zonder panelen (bijna vijftien procent). In Noord-Holland gaat het om een kleine achttien procent van de huizen met zonnepanelen, dus onder het landelijk gemiddelde, zo blijkt uit een onderzoek van Zonneplan onder 2159 woningeigenaren.

Het energiebedrijf verwacht dat zonnepanelenbezitters de komende jaren vaker de stap naar gasloos gaan zetten, nu de salderingsregeling op zijn einde loopt. Opvallend is dat het percentage huishoudens met een (volledig elektrische) warmtepomp nog iets hoger ligt dan het percentage gasloze woningen. Oftewel: een klein deel van de warmtepompwoningen kookt vermoedelijk nog op gas.

Kosten besparen

'Zonde,' aldus Dylan van der Schoot van Zonneplan. 'Het laten verwijderen van je gasaansluiting is nu nog gratis en scheelt je al gauw zo’n 340 euro per jaar aan vastrecht en netbeheerkosten. Daarmee heb je een nieuwe inductiekookplaat zo terugverdiend.' Niet in heel het land staan zonnepanelenbezitters overigens te trappelen om ‘all in’ te gaan.

Zo is slechts vijftien procent van de Utrechtse koopwoningen met zonnepanelen al van het gas af, terwijl ook Gelderland en Noord-Holland onder de 20 procent scoren. In Zeeland daarentegen hebben bijna vier op de tien zonnepanelenbezitters hun gasaansluiting de deur uitgedaan. Ook Drenthe scoort hoog.

Versneld gasloos

De bevindingen van Zonneplan sluiten aan bij een recent onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster. Dat concludeerde op basis van cijfers van de regionale netbeheerders dat achttien procent van de kleinverbruikers (met name woningen dus) geen gasaansluiting meer heeft. In Zaanstad was dat nog iets minder.

Van der Schoot verwacht de komende jaren een versnelde toename van het aantal gasloze woningen met zonnepanelen. 'Doordat de salderingsregeling per 2027 eindigt, wordt het terugleveren van zelfopgewekte stroom aan het net onaantrekkelijk. Dat maakt het voor de hand liggend dat huishoudens met zonnepanelen eerder zullen investeren in een warmtepomp, airco’s of een thuisbatterij, waarmee zij van het gas af kunnen.'