Hoofdverdachte terreur Kuipersveld 46 maanden de cel in

jul 08 , 16:45 Actueel
screenshot 20240126 090937
Vier verdachten zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij bedreiging, explosies en brandstichtingen in Koog aan de Zaan in 2021 bij het huis van de ouders van een getuige in een strafzaak. Het doel was om zijn verklaringen te beïnvloeden. De hoofdverdachte krijgt 46 maanden celstraf, een medeverdachte 30 maanden, waarvan tien voorwaardelijk, een derde 44 dagen en 80 uur taakstraf en de vierde 43 dagen. Een vijfde verdachte wordt vrijgesproken.
De verdachten probeerden in 2021 in wisselende samenstellingen de verklaring van een getuige in een lopende strafzaak tegen de hoofdverdachte, een 40-jarige man uit Koog aan de Zaan, te beïnvloeden. Zo brachten zij in januari twee keer een bezoek aan de woning van de ouders van de getuige aan het Kuipersveld, waarin ze dreigend lieten weten dat hij zijn verklaring in de strafzaak moest veranderen. Later in januari legden verdachten een telefoon in een envelop bij het huis van de ouders van de getuige, waarmee de getuige binnen 24 uur een telefoonnummer moest bellen. In juni ontplofte een vuurwerkbom bij het huis en raakte de voordeur in brand. In augustus hebben ze zwaar vuurwerk laten ontploffen achter het huis en daarna is een paar weken later een auto voor het huis in brand gestoken. De hoofdverdachte wordt ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Gedwongen verhuizing

De hoofdverdachte heeft gedurende een periode van ruim zeven maanden deelgenomen aan een criminele organisatie met als doel het plegen van (gewelds)delicten die bedoeld waren om een getuigenverklaring in zijn strafzaak te beïnvloeden. Hij wilde dat de getuige zijn eerder voor de rechtbank afgelegde verklaring zou wijzigen bij de behandeling van de zaak bij het gerechtshof. De incidenten hebben een enorme impact gehad op de slachtoffers en buurtbewoners. De slachtoffers hebben zich genoodzaakt gevoeld om hun woning definitief te verlaten en elders in het land een (geheim) onderkomen te vinden.

Stopgesprek

De rechtbank acht de vasthoudende wijze waarop de verdachte de verklaringsvrijheid van de getuige heeft geprobeerd te beïnvloeden zeer ernstig. Ook het stopgesprek dat de politie heeft gevoerd met de verdachte over de gepleegde incidenten in januari 2021 heeft er niet toe geleid dat de verdachte is gestopt met zijn pogingen de getuige te beïnvloeden. De rechtbank rekent het de Koger aan dat hij geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen. Een aantal medeverdachten - twee uit Amsterdam en een Zaandammer - heeft zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van een deel van de feiten.