Havenbedrijf Amsterdam investeert miljoenen - in onderzoeken

15 mei 2017, 18:22 Actueel
kampnagel kraan 83 overslagkraan eni 02310237 port of amsterdam
Alf van Beem

Een internationale haven verder ontwikkelen en in de directe omgeving tegelijkertijd een leefbare woonomgeving scheppen. Dat is de uitermate lastige opdracht van het Havenbedrijf Amsterdam in samenwerking met de gemeenten Zaanstad en Amsterdam. Er ligt nu een Leefbaarheidsverslag op tafel (op het internet staat ook de andere versie dan deze, die bij de stukken van de gemeente is gevoegd) over de resultaten tot dusver.

Even terug naar het verleden. Toen zijn er tussen Zaanstad en het Havenbedrijf afspraken gemaakt omdat er een onbalans is tussen de activiteiten aan het Noordzeekanaal en de overlast voor bewoners van met name Westzaan en Nauerna . Gezien de woningbouwplannen voor het Hembrugterrein gaan dezelfde problemen daar spelen wanneer niet van tevoren duidelijk in kaart is gebracht wat de doelstellingen van beide partijen zijn. En om dat te bereiken werd een aantal zaken afgesproken:

  • Partijen stellen in samenspraak met andere gemeenten en belanghebbenden een Omgevingsprogramma Haven Amsterdam op, om de haven te verduurzamen en om de fysieke en ruimtelijke impact daarvan op de omgeving te beperken.
  • Het Havenbedrijf zorgt gedurende 20 jaar voor een jaarlijks budget van een miljoen euro voor de totstandkoming van het Omgevingsprogramma.
  • Het Havenbedrijf zorgt voor de isolatie van de woningen in Nauerna en Westzaan en aan de Westzanerdijk. Deze huizen moeten als gevolg van de wijziging van de geluidszone van Westpoort om wettelijke redenen geïsoleerd worden: in ieder geval de woningen die binnen de 55 dBA contour komen te liggen alsook de woningen die in het kader van de Ceres-problematiek geïsoleerd zouden worden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de nieuwe geluidzone van bedrijventerrein HoogTij in Westzaan. De isolatie gebeurt in blokken.
  • Het Havenbedrijf Amsterdam wil binnen 20 jaar de door havenbedrijven veroorzaakte geluidniveaus op het Hembrugterrein aanzienlijk terugbrengen. Het streven is dat de 57 dBA contour ter hoogte van het Hembrugterrein en de Achtersluispolder op de Noordelijke oever van het kanaal komt te liggen. De voortgang wordt goed in de gaten gehouden en gedeeld.

Leefbaarheidsplan

Het Leefbaarheidsplan dat nu door de gemeente is ontvangen is een voortgangsrapportage over de periode 2010 tot en met 2015 en geeft aan welke projecten vorig jaar zijn uitgevoerd . Het gaat daarbij nog niet om de beide onderste punten. De projecten variëren van het verlenen van subsidies aan bedrijven tot het opzetten van eigen initiatieven ( e-noses ), om te bekijken hoe de regio leefbaarder gemaakt kan worden. Het Havenbedrijf heeft daaraan tussen 2010 en 2015 in totaal 6.600.000 euro uitgegeven.

Het isolatieproject is in samenwerking met Zaanstad – HoogTij opgepakt. Woningen zijn onderzocht en bewoners zijn geïnformeerd of hun woningen wel of niet in aanmerking komen voor isolatie. Een klein aantal bewoners heeft bezwaar aangetekend tegen de uitkomsten van het onderzoek: in totaal zijn er twaalf bezwaren ingediend en hiervoor loopt nu een bezwaarprocedure.

Het Havenbedrijf heeft onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om geluid op de Hemkade en in de Achtersluispolder terug te dringen. Momenteel wordt er gewerkt aan een actieagenda.