Geen capaciteit voor bredere aanpak havengebonden criminaliteit

18 sep 2021, 15:11 Actueel
screenshot 20210918 150456
PxHere / CC0 Publiek Domein
Zaanstad ziet het nut in van een Noordzeehavenaanpak tegen ondermijning, omdat ook de Zaanse haven gevoelig is voor georganiseerde criminaliteit. Maar aansluiting zoeken bij een dergelijk samenwerkingsverband zal de gemeente niet: dat zou verwachtingen scheppen die niet kunnen worden waargemaakt.
Dat antwoordt het college op vragen van de ChristenUnie . 'Meedoen aan een aanpak vraagt capaciteit voor analyse, beleidsontwikkeling en voor de uitvoering van de voorstellen. Deze capaciteit is er nu niet,' aldus het dagelijks bestuur. Zaanstad maakt sinds 1994 wel deel uit van het Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied , samen met Amsterdam, Beverwijk en Velsen. Het CNB heeft als taak om een veilige, vlotte en milieuverantwoorde afwikkeling van het scheepvaartverkeer te bevorderen en begeeft zich ook op het gebied van cybercrime en terrorisme, maar richt zich niet specifiek op ondermijnende criminaliteit zoals drugsdelicten en mensensmokkel.

Belangrijk thema

'De huidige inzet en capaciteit is maximaal benut. We vinden het een belangrijk thema, echter zien op dit moment geen mogelijkheid om daarin ook een rol te nemen,' aldus het college. Er is wel nauw contact met het project Maritieme Smokkel van het regionale programma Aanpak Ondermijning en 'ook is er op allerlei onderwerpen contact met het ministerie van Justitie en Veiligheid'.