CU bepleit samenwerking tegen misdaad in havensteden

Foto: Flickr / jpmm

De ChristenUnie wil weten welke rol ziet de gemeente voor zichzelf ziet weggelegd bij het voorkomen van verschillende vormen van ondermijnende criminaliteit, waaronder drugscriminaliteit en mensensmokkel in havensteden. Niet alleen de grote, maar ook kleinere zeehavens zijn daar vatbaar voor.

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen van Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Anne Kuik (CDA) om te komen tot een structurele Noordzeehavenaanpak in de strijd tegen aan de havens gerelateerde georganiseerde misdaad. Naast gemeenten moeten ook rederijen, havenbedrijven en beveiligingsbedrijven belangrijke spelers zijn om ondermijning in het havengebied tegen te gaan. Volgens de motie is het cruciaal dat alle betrokkenen afstemming over maatregelen zoeken met andere Noordzeehavensteden, van de zuidelijkste haven in Belgiƫ tot aan die van Hamburg in het noorden.

Wat gaat Zaanstad doen?

Raadslid Christa Neefjes heeft nu schriftelijke vragen over dit onderwerp aan het college gesteld. Ziet dat ook meerwaarde in samenwerking van havensteden en wat gebeurt er momenteel al op dit gebied? Is het college bovendien bereid om ervoor te zorgen dat Zaanstad zich aansluit bij een dergelijke Noordzeehavenaanpak en daarover op korte termijn in gesprek gaat met het ministerie van Justitie en Veiligheid?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen