Het college heeft de
gedoogbeslissing gepubliceerd voor de plaatsing van 100 tijdelijke units tussen de Noorderveenweg en het Jaap Bootpad in Assendelft en de ingebruikname van de
64 tijdelijke woningen die daarin worden gerealiseerd.
De woningen voor de voor de oorlog in Oekraïne gevluchte nieuwe inwoners van Zaanstad zullen naar verwachting twee à drie jaar door hen gebruikt worden. Eind maart hebben de gemeenten in de Veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland besloten om 300 modulaire woonunits en twaalf algemene units voor de opvang van deze ontheemden aan te schaffen. De deelnemende gemeenten hebben beloofd om voor het eind van dit jaar locaties voor deze units beschikbaar te stellen en voor Zaanstad betekende dit een plek vinden voor 100 modulaire woonunits en zes algemene units.
Bestemmingsplan
Het bestemmingsplan Saendelft staat dat aan de Noorderveenweg niet toe, maar volgens het college is dat wel de meest geschikte plek in de gemeente. Gezien de urgentie heeft de burgemeester daarom besloten om de reguliere zienswijze- en beroepsprocedure van de vergunningprocedure niet af te wachten en een tijdbesparend gedoogbesluit te nemen.
Redelijkheid
De gemeente moet in theorie handhavend optreden als er een klacht wordt ingediend tegen een niet-gelegaliseerde situatie, maar mag daar volgens de jurisprudentie van afzien wanneer handhavend optreden niet in verhouding staat tot de ernst van de overtreding. Ook kan volgens gemeentelijke regels van handhaving worden afgezien 'wanneer dit leidt tot aperte onbillijkheid (overmachtssituaties, noodsituaties of overgangssituaties), wanneer gedogen in het belang is van de overtreden norm of wanneer er een zwaarder wegend belang in het geding is'.
Beperkte periode
Op 7 oktober dit jaar is de omgevingsvergunning voor het project aan de Noorderveenweg aangevraagd en op voorhand bestaan er geen aanwijzingen dat die vergunning niet zal kunnen worden verleend. De besluitvorming over de aanvraag omgevingsvergunning zal naar verwachting binnen drie maanden, maar uiterlijk binnen zes maanden na de aanvraag worden afgerond. De gedoogperiode is daarom beperkt, maar te lang gezien de noodzaak om een snelle oplossing te vinden voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen.
De gedoogsituatie is voor de periode tot maximaal 7 april volgend jaar. Het is niet mogelijk om tegen de gedoogbeslissing in beroep te gaan of een bezwaarschrift in te dienen. Een derde partij kan wel verzoeken om handhaving en tegen het besluit dat het college daarover neemt staat wel weer bezwaar en beroep open.