Wat gaan we met energieslurpende leegstaande kantoorgebouwen doen?

22 apr 2018, 11:33 Actueel
kantoor
Pixabay

Er wordt in de Zaanse politiek veel gesproken over woningbouw en de verduurzaming van bestaande woningen, maar er is weinig aandacht voor het feit dat vanaf 2023 alle kantoren in Nederland minimaal energielabel C mogen hebben. Kantoren met een label D tot en met G mogen dan niet meer gebruikt worden.

De enige uitzondering op deze regel zijn hele kleine kantoren en monumentale panden, maar alle andere moeten alsnog worden aangepast of zullen leeg blijven staan. Om hoeveel vierkante meters hebben we het dan in Zaanstad? En zijn daar al plannen voor? Misschien om de gebouwen te herbestemmen voor wonen?

Waarschuwing NVM

Ga tijdig in gesprek met de eigenaren van oude kantoren,’ adviseerde de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs NVM de gemeenteraad onlangs in een brief. ‘Een deel van deze kantoren zal alleen nog geschikt zijn voor sloop of transformatie.’

Veel energieslurpende kantoorgebouwen

Uit het onderzoeksrapport Koning van Kantoren van Natuur & Milieu uit 2016 bleek dat dat jaar 54 procent van de in totaal 1838 kantoorpanden van de twintig grootste vastgoedeigenaren in Nederland niet vold eed aan de norm voor energielabel C. Enkele jaren geleden was de leegstand van kantoren landelijk 14,1 procent (Zaanstad zestien procent) en dat betrof voornamelijk slecht verhuurbare oudere panden, waarin geen geld meer gestoken werd.

[embed][/embed]

In deze tijd van grote woningnood is het gemakkelijk om te roepen ‘maak er appartementen van!’ Maar dat is niet altijd financieel haalbaar. D

e eigenaar

moet veelal de aandeelhouders tevreden houden door

een constant rendement

te realiseren en

een vierkante meter kantoor

levert in theorie

meer op dan een vierkante meter woning

, terwijl woningbouwcorporaties de middelen ontberen voor dergelijke grootschalige projecten, wanneer ze tenminste tegelijkertijd door willen werken aan de verduurzaming van het huidige woningbezit.

Kentering

Toch is een kentering te zien. In Amsterdam (zie kader hieronder, van nul20.nl) en Utrecht is bijvoorbeeld al een groot aantal kantoor panden omgebouwd en doet nu dienst als studentenwoning. Vastgoedbedrijven en investeerders zijn steeds vaker bereid om mee te werken. Het verbouwen van een kantoorpand brengt weliswaar extra kosten met zich mee, maar blijkt inmiddels in veel gevallen toch voordeliger te zijn dan leegstand.



De verplichting voor (minstens) label C geldt in eerste instantie alleen voor kantoren, maar er wordt nog gekeken naar de mogelijkheden in andere gebouwen zoals winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, zorginstellingen, sporthallen en musea. Het lijkt onvermijdelijk dat ook deze panden in de toekomst aan de beurt zullen komen.

[embed][/embed]

Er wordt in Zaanstad al wel aan duurzaamheid gewerkt door het bedrijfsleven.

Zo is op bedrijvenvereniging Noorderveld/Molletjesveer in Wormerveer de c

oöperatieve

e

nergievereniging

S

aenz actief, waarbij meer dan 50 bedrijven zijn aangesloten

.

Door de inzet van de vereniging waren vorig jaar al

1700 zonnepanelen geplaatst op

negentien

bedrijfspanden

en d

aar komen

dit jaar

nog eens

13.000

bij.

Energieleverancier

Het is de bedoeling dat er 7000 panelen op het Shoppingcenter Noorderveld komen, waarmee dat een van de eerste energieneutrale winkelcentra van een dergelijke omvang wordt . In 2020 hoopt S aenz de helft van de energiebehoefte zelf op te wekken en de ambitie is om later zelfs energielever ancier te worden.