En dan is je Amsterdamse kind opeens een Zaankanter....

12 sep 2017, 14:50 Actueel
slippers 2386474 960 720
Pixabay

Amsterdamse vrouwen moeten met enige regelmaat vlak voor de bevalling vanuit de OLVG-ziekenhuizen per ambulance naar onder andere het Zaans Medisch Centrum worden vervoerd vanwege een schrijnend personeelstekort bij de ziekenhuizen in de hoofdstad. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

Uit een brief van verloskundigen blijkt dat beide locaties van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis worstelen met de nasleep van de fusie, waardoor personeelstekort en langdurig zieken ’de boventoon voeren’. Volgens de verloskundigen komt het voor dat verloskundigen aan de deur van het ziekenhuis geweigerd worden en met hun zwangere cliënt een uur moeten rondbellen om in een ander ziekenhuis te komen. Zelfs vrouwen die al aan het persen zijn zouden voor een dichte deur komen te staan.

Er zijn in Amsterdam wel voldoende verloskamers, maar er is geen personeel genoeg om ze te bemensen.

Geen geboren Amsterdammers

Naast de extra stress voor de aanstaande moeder heeft dit gedwongen uitwijken naar elders ook gevolgen voor de geboorteplaats van het kind. En dat is voor velen geen bijkomstigheid . Zo wilde het Amstelveense ziekenhuis Amstelland eerder dit jaar al een van de verloskamers tot Amsterdams grondgebied laten verklaren om ouders tegemoet te komen die om wat voor reden dan ook op de ‘verkeerde plek’ terecht waren gekomen.

In 2016 moest het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis 1262 zwangeren weigeren, met name door het sluiten van de verloskamer in Medisch Centrum Slotervaart in december 2015.

Juridisch gezien lijkt het plan van het Amstelveense ziekenhuis vrij kansloos.

Voor een dergelijke constructie zou aanspraak gemaakt moeten worden op de Wet Algemene Regels Herindeling, waarin alle algemene regels o

ver

gemeentelijke herindeling vastgelegd zijn. Deze gaan echter niet op voor verloskamers. Een kraamkamer is wettelijk geen grondgebied en kan dat ook niet worden.

Ook een grenscorrectie is geen optie.

Plaatsonafhankelijk

De Vereniging Nederlandse Gemeenten bedacht daarop het opnemen van ‘plaatsonafhankelijke dienstverlening’ in de wet. Dat z ou onder andere inhouden dat de aangifte van een geboorte niet meer in de daadwerkelijke geboorteplaats hoeft te gebeuren. Een ouder van een in Zaandam of Amstelveen geboren kind zou dan aangifte kunnen doen bij de burgerlijke stand van Amsterdam. Wanneer er voldoende behoefte blijkt te zijn aan een dergelijke constructie, kan da t een agendapunt worden, aldus een woordvoerder van VNG.