De Zaanse PVV wil weten hoe de gemeente omgaat met het handhaven van de taaleis voor buitenlandse nieuwkomers. Fractievoorzitter Natasja Cornelisse werd opgeschrikt door een artikel in NRC onder de kop Gemeenten voeren taaleis nauwelijks uit: in twee jaar tijd slechts drie uitkeringen verlaagd. Hoe zit dat hier?
De Participatiewet bevat de bepaling dat wie de Nederlandse taal niet voldoende beheerst zich moet inspannen om dat niveau alsnog te behalen. Bij onvoldoende inspanning moet dit gevolgen hebben in het geval er sprake is van een bijstandsuitkering. Uit het NRC-artikel blijkt echter dat deze wettelijke verplichting landelijk vrijwel niet wordt nageleefd. 'Vindt het Zaanse college het aanvaardbaar 'dat mensen jarenlang in Nederland wonen en een bijstandsuitkering ontvangen zonder zich aantoonbaar in te spannen om de Nederlandse taal te leren, terwijl dit wettelijk verplicht is?' vraagt Cornelisse.
Ook wil ze weten hoeveel bijstandsgerechtigden in Zaanstad sinds 2016 zijn beoordeeld op hun taalvaardigheid op niveau 1F (eindniveau basisschool) en hoe de gemeente concreet uitvoering geeft aan de taaleis. Wordt er actief getoetst, geregistreerd en gehandhaafd en hoe vaak is in Zaanstad daadwerkelijk overgegaan tot verlaging van een bijstandsuitkering vanwege het ontduiken van de taaleis? Welke vrijstellingsgronden hanteert de gemeente voor de taaleis, zoals medische belemmeringen of opleidingsniveau, en hoe vaak zijn deze sinds 2016 toegepast? Beschikt de gemeente over voldoende capaciteit, middelen en expertise om de taaleis daadwerkelijk te handhaven? En hoe voorkomt de gemeente dat mensen de taaleis ontwijken door structureel vrijstellingen aan te vragen of langdurige bezwaarprocedures te voeren?