DZ voelt zich doelwit van stelselmatige tegenwerking gemeente

10 feb 2023, 9:35 Actueel
screenshot 20220406 095220 915x518 1
Twitter / Raad Zaanstad

Democratisch Zaanstad verzet zich tegen een dwangsom van 3000 euro die de gemeete de partij oplegde vanwege de plaatsing van sandwichborden tijdens de laatste verkiezingsstrijd. Volgens raadslid Jos Kerkhoven het zoveelste voorbeeld dat de gemeente er alles aan doet om de kritische lokale politici de voet dwars te zetten.

DZ is 'veelvuldig het mikpunt van allerlei vormen van tegenwerking van de gemeente, van zowel de ambtelijke organisatie als van het college,' schrijft hij op de eigen website. 'Hierbij vormen willekeur, machtsmisbruik, het niet nakomen van afspraken en het niet houden van wet- en regelgeving helaas geen uitzonderingen. Hier kunnen wij een boek over schrijven.' Het stoort de partij dat DZ op de korrel werd genomen voor haar publiciteit, maar dat borden van de POV en de (gekrijte) graffiti van Rosa niet tot actie leidden.

'Vlak na het plaatsen van de borden zijn wij op vrijdagmiddag via Whatsapp gesommeerd de borden weg te halen onder druk van een dwangsom. Hiervoor hadden we ongeveer drieënhalf uur de tijd en als wij bezwaar wilden maken hadden wij een half uur de tijd om dat in te dienen. Dit daarnaast op zeer intimiderende wijze,' schrijft Kerkhoven. Overdonderd haalde DZ de borden weg, maar die bleken niet allemaal meer traceerbaar en later bleken er enkele over het hoofd te zijn gezien. Waarna de dwangson een feit werd.

Hoorzitting

In eerste instantie werd nog gehoopt op een postitieve interventie van burgemeester Jan Hamming, maar het financiële zwaard van Damocles ging niet van tafel. Het is nu aan de externe hoor- en adviescommissie van de gemeente om een oordeel te vellen over de gang van zaken. DZ argumenteert

onder andere dat verkiezingsborden geen reclameborden zijn, maar dat de Algemeen Plaatselijke Verordening hierin niet duidelijk is. De wordt APV aangepast, waardoor verkiezingsborden in de toekomst wel geplaatst mogen worden. Ook is de vraag waarom er zonder een verzoek daartoe handhavend is opgetreden.

Volgens Kerkhoven heeft het college al aangegeven zich niets van het oordeel van de externe hoor- en adviescommissie aan te zullen trekken trekken, hoewel het dat wel verplicht is. 'Het verbaast ons allemaal niets meer, en dat is een treurige conclusie.'