Jongeren van zeventien tot 20 jaar bezaten op 1 januari 2025 samen ruim 201.000 Nederlandse autorijbewijzen. Dat is 2,3 procent meer dan een jaar eerder, maar 9,8 procent minder dan begin 2019, voor de coronapandemie. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Van alle leeftijdsgroepen nam het autorijbewijsbezit ten opzichte van 2019 het meest af in deze leeftijdsgroep. Begin 2025 had 32 procent van deze jongeren een autorijbewijs - 7,8 procent minder dan begin 2019. Het statistiekbureau heeft de jongeren niet gevraagd naar redenen voor de afname. Mogelijk spelen zaken als minder rijlesinstructeurs, minder examinatoren en duurdere lessen een rol, denkt onderzoeker Marjolijn Jaarsma.
In lockdownperiodes konden rijlessen en -examens niet doorgaan. De opgelopen achterstanden waar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen sindsdien mee kampt,kunnen volgens Jaarsma ook invloed hebben. Het CBR laat weten niet de indruk te hebben dat jongeren minder op examen komen en dat er juist examinatoren zijn aangenomen.
Een woordvoerster geeft aan wel een verschuiving te zien in leeftijd van achttien naar 22 jaar als het rijbewijs wordt gehaald, maar de oorzaak daarvan wordt nog onderzocht. Verder denkt de zegsvrouw dat de hogere kosten van levensonderhoud, zoals toegenomen huur en het duurder worden van het bezit van een auto mogelijk een rol spelen. Het halen van een rijbewijs heeft daardoor mogelijk geen prioriteit meer.
Hoe stedelijker een gemeente is, hoe lager het autorijbewijsbezit meestal is. Begin 2025 was het autorijbewijsbezit in zeer sterk stedelijke gemeenten 67,9 procent en in niet-stedelijke gemeenten gemiddeld 85,4 procent. In Zaanstad is het percentage 74,9. Op 1 januari dit jaar had Tubbergen de meeste inwoners met een Nederlands autorijbewijs (91,3 procent).Daarna volgt Staphorst met 90,7 procent. Het autorijbewijsbezit was met 61,3 procent het laagst in Amsterdam.
Op de eigen site schrijft het CBR dat de gevolgen van corona 'enorm' zijn, nog altijd moet het 'zo'n 250.000 praktijkexamens en toetsen inhalen'. Regionaal kunnen reserveringstijden voor het rijexamen oplopen tot 20 weken. Om de tijden bij het CBR terug te dringen, schrapt de Tweede Kamer de tussentijdse rijtoets vanaf april voor maximaal een jaar. Volgens minister Barry Madlener van Infrastructuur biedt dat naar verwachting tot april 2026 plek voor 75.000 extra rijexamens. Ook zei de minister met voorstellen te komen om het slagingspercentage te laten stijgen en het schriftelijk examen krijgt een nieuwe opzet.
Onder ouderen is het aantal in het bezit van een autorijbewijs juist toegenomen ten opzichte van voor de coronaperiode, becijfert het CBS. Dit jaar hadden 1,1 miljoen mensen van 75 jaar en ouder een rijbewijs, wat 45 procent meer is dan begin 2019. Het CBR verklaart dit door het 'beduidend' toegenomen aantal 75-plussers en doordat de groep nu relatief vaker een rijbewijs heeft dan de 75-plussers van vroeger.