Het CDA wil van het college horen of dat problemen voor huiseigenaren verwacht na de uitspraak van de Raad van State over het isoleren van spouwmuren en de bescherming van daarin huizende vleermuizen . Isolatiebedrijven moeten daar voorafgaand aan het werk ecologisch onderzoek naar gaan doen - op kosten van de opdrachtgever.
Vleermuizen worden beschermd onder de Europese Habitat-richtlijn en landelijk onder de Wet natuurbescherming. Door de recente uitspraak is duidelijk geworden dat dit geen papieren werkelijkheid is, maar dat woningcoöperaties, projectontwikkelaars, bouwbedrijven én huiseigenaren de verplichting hebben om hinder en erger voor vleermuizen te voorkomen wanneer ze aan het (ver)bouwen of slopen slaan en dat dit ook kan worden afgedwongen. 'Dit baart onze CDA-fractie grote zorgen,' schrijft steunfractielid Nick Hendriks in schriftelijke vragen.
'Ecologisch onderzoek is niet alleen duur, het duurt daarnaast een jaar en gezien het tekort aan ecologen in ons land zullen er wachttijden ontstaan. Hierdoor lopen plannen om woningen te isoleren vertraging op,' aldus Hendriks. Het betekent ook dat het tegengaan van energiearmoede lastiger wordt. Het CDA is benieuwd of er in Zaanstad al is nagedacht over de financiële conseqenties van de uitspraak van de RvS en of er zicht is op de te verwachten vertraging van isolatiemaatregelen.
Is er al met de woningcoöperaties en de Vereniging Eigen Huis over gesproken en welke hulpmaatregelen heeft het college in gedachten om huiseigenaren die een ecologisch onderzoek niet kunnen betalen te ondersteunen? Het CDA is voor het opstellen van een plan om te voorkomen dat Zaanse huishoudens door het verplichte ecologische onderzoek naar vleermuizen langer met hoge energierekeningen te maken krijgen. Rn vraagt het college of dat bereid is om in samenwerking met andere gemeenten een lobby te starten richting de landelijke overheid om het verplichte onderzoek weer van tafel te krijgen.