In opdracht van WormerWonen heeft uit Alkmaar de derde fase van de vernieuwing van de Amandelbloesem in Wormerveer uitgewerkt. Deze nieuwbouw bestaat uit 35 zelfstandige huurappartementen in een woontoren tot acht bouwlagen.
Het ontwerp van BBHD architecten kwam in februari 2017 tijdens een presentatie overtuigend als beste uit de bus en wordt nu gerealiseerd door bouwbedrijf Ooijevaar uit Alkmaar. De voorbereiding duurde lang, onder andere doordat in een laat stadium werd besloten om het gebouw gasloos uit te voeren en door de uitgebreide vergunningsprocedure inclusief stikstofperikelen en grond(water)- en PFAS-onderzoeken. Binnen de woontoren is door een slimme oplossing voor bergingen extra woonruimte gevonden en op de begane grond is direct tegen het bestaande gedeelte aan ruimte voor het stallen van fietsen en scootmobielen gecreëerd.
Onlangs zijn er bouwhekken geplaatst en bomen gekapt. De bomen zijn eerste door een ecoloog geinspecteerd op eventuele nesten en de ecoloog heeft geoordeeld dat de kap mocht gebeuren. De grond wordt nu verder geschikt gemaakt voor de bouw. Hierbij wordt een aan- en afvoerverbinding gemaakt met een tijdelijke dam over de sloot naar de Noorderstraat en wordt een gedeelte van de sloot tegenover Pinkstergemeente Ruach tijdelijk gedempt, zodat het bouwverkeer om de nieuwbouw heen kan rijden.
In de tuin van de Amandelbloesem aan de Vinkenstraat komen de keten, bouwkranen, voertuigen en materiaalopslag te staan. Het is de bedoeling om het (trillingsarme) heiwerk direct na de bouwvak uit te voeren. De opleveringen van de woningen staan gepland in 2022.
Voor de realisatie van de appartementen met twee slaapkamers en met aanvullende servicemogelijkheden vanuit de Amandelbloesem werkt WormerWonen samen met De Zorgcirkel. De Amandelbloesem was tot 2015 een verzorgingshuis. Nadat dat gesloten was nam WormerWonen het complex over van woningcorporatie ZVH. Daarop werd meteen begonnen met een grootscheepse renovatie en is de woontoren op de hoek met de Lijsterstraat volledig omgebouwd tot een modern woongebouw met 35 zelfstandige sociale huur-appartementen.
Daarnaast zijn er nog 55 huurappartementen verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping in de vleugels van het gebouw. De nieuwe seniorenwoningen komen op de plek van de voormalige recreatieruimte ‘t Vinkenest. Die is in december 2018 gesloopt.
In de Amandelbloesem werkt WormerWonen niet alleen samen met De Zorgcirkel ( zorg ) maar ook met de Stichting Mies ( begeleid wonen voor jongvolwassenen met een beperking) en Vereniging De Bloesem , die met tal van vrijwilligers regelmatig activiteiten in de Amandelbloesem organiseert. De Zorgcirkel verzorgt de verhuurbemiddeling. Geïnteresseerde potentiële huurders kunnen zich melden bij het bemiddelingsbureau verhuur van De Zorgcirkel of zich hier inschrijven . De Amandelbloesem is vooral bedoeld voor senioren met een zorgindicatie, maar ook ouderen die (nog) geen zorgindicatie hebben komen in aanmerking.