Begroting in deze tijden: er zo goed mogelijk een slag naar slaan

05 okt 2022, 16:32 Actueel
screenshot 20221005 162355
Gemeente Zaanstad
Hoe maak je een gemeentebegroting in de schaduw van de stikstofcrisis, de hoge inflatie, de stijgende energieprijzen en de financiële onzekerheid over hoe het Rijk de gemeenten de jaren na 2025 gaat financieren? Je slaat er zo goed mogelijk een slag naar en probeert vooral inwoners uit de wind te houden.
screenshot 20221005 161903
De Zaanse begroting 2023 – 2026 met de werktitel Aan de slag gaan en aanpakken is de eerste begroting die het nieuwe college aanbiedt, in een tijd die zo mogelijk nog onvoorspelbaarder is dan in de voorgaande coronajaren.
'Onze belangrijkste zorg op dit moment is om vooruit te schakelen op de ontwikkelingen die wij voor ons zien en oog hebben voor de financiële zorgen van onze inwoners, maatschappelijke instellingen en ondernemers. In deze begroting nemen we stevige maatregelen om de hoge inflatie en de stijgende energieprijzen te compenseren. We trekken daarbij samen op met de maatregelen die het Rijk neemt en met lopende initiatieven die versneld de woningen in Zaanstad verduurzamen,' schrijft het college in de begeleidende brief.

Gemeentebelastingen

Voor het laatste stekt het college voor 2022 en 2023 in totaal twee miljoen beschikbaar en om de stijgende prijzen en oplopende energiekosten te kunnen opvangen wordt vier miljoen gereserveerd voor de komende vier jaar. 'In deze tijden van financiële onzekerheid willen wij de woonlasten van onze inwoners niet verder verhogen dan nodig. Op de onroerendezaakbelastingen wordt daarom alleen een prijsindexatie toegepast van 2,3 procent. Dit geldt ook voor de rioolheffing. Door het maximaal inzetten van de egalisatiereserve laten wij de rioolheffing met maximaal 2,3 procent stijgen. De stijging van de afvalstoffenheffing houden we zo beperkt mogelijk, tot 2,7 procent.'