Alternatief ontsluitingsplan voor Krommenie verplaatst het leed

16 sep 2021, 15:50 Actueel
screenshot 20210916 154507
'Ruimte genoeg' op de Marslaan in Krommenie.

Namens meer dan 1100 omwonenden bieden Michel Capel en Karin van Breemen vanavond een eigen ontsluitingsplan voor de Eilanden van Hain aan aan het college en de raad. Bewoners van Krommenie West zetten daarin hun ideeën uiteen voor de verbetering van de toegankelijkheid van de Ruimtevaartbuurt in het bijzonder tijdens en na de bouw van de nieuwe woonwijk.

Die verrijst de komende jaren op de voormalige sportvelden van Provily en Slibkuil. Wethouder Gerard Slegers wil al het extra (bouw)verkeer door bestaande straten sturen , ook de benodigde 131.000 ritten van zandwagens. De alternatieven die er zijn maken ook niet iedereen gelukkig, geven de makers van die plannen toe, maar ze treffen veel minder aan- en omwonenden met veel kortere routes. En dat betekent minder geluid, fijnstof en brandstofverbruik en bovendien geen gevaar bij drie schoolgebouwen.

Via Busch en Westdijk

Eén van de voorgestelde alternatieven is het ontsluiten van de Eilanden van Hain via de Busch en de Westdijk. De wijkbewoners kunnen dan in een korte, rechte lijn naar de provinciale weg. Een andere mogelijkheid is een brug over de Kerksloot naar de Marslaan en een verbinding tussen de brede Marslaan, met veel minder aanwonenden, met de provinciale weg. Deze tweede verbinding zal ook lucht geven aan de Rosariumlaan en Krommenie Oost, aldus het stuk.

Onbehoorlijk bestuur

'Krommenie barst uit zijn voegen en de wethouder weigert extra toegangswegen aan te leggen. Wij komen daartegen in opstand,' schrijven de 'opstandelingen', die overigns ook oog hebbn voor vergelijkbare problemen aan de oostkant van het dorp. 'De komst van een nieuwe woonwijk mag nooit vermijdbare overlast geven voor de bestaande bewoners, die niet om extra verkeer hebben gevraagd. Dat is onbehoorlijk bestuur.' Mocht er niets met de burgerinbreng gedaan worden, dan zullen 'alle ons ten dienste staande legale middelen' worden aangewend om gehoord te worden.

Vertraging

Dat de ontwikkeling van de Eilanden van Hain daarmee 'waarschijnlijk met jaren vertraagd wordt' is dan voor rekening en risico van de wethouder, vinden de opstandige Krommenieërs. Dat de Busch 'bijkans heilig is verklaard' omdat het gaat om een oude dijk van het OerIJ vinden ze onzin: 'Er zijn in heel Nederland talloze oude dijken die niet ontzien worden voor bestemmingsverkeer en dat ook prima aankunnen.' Het gaat bovendien niet om een deel van de Stelling van Amsterdam - alleen het parallelle weggetje Busch en Dam in Uitgeest maakt daar deel van uit. De smalle Busch is daarnaast geen drukke fietsroute, zoals Slegers beweert.

Gewone breedte

Om tegenargumenten te hebben werd de Busch opgemeten en die bleek minimaal 4,55 meter breed te zijn. 'De alternatieve route vanuit bijvoorbeeld de Slibkuil via de Komarowlaan, Van Allenstraat en Gagarinstraat is toevalligerwijs ook 4,55 meter breed. De straten tussen Provily en Neptunuslaan zijn van vergelijkbare breedte. Toeval? Neen, dit is een gebruikelijke breedte voor wegen in woonwijken. Dat de Busch te smal zou zijn als toegangsweg is dus een slecht verzonnen argument dat meteen van tafel kan.'

Goedkoopste oplossing

Het ontsluiten van de Eilanden van Hain via de Busch is volgens het alternatieve plan ook nog 'veruit de goedkoopste en minst ingrijpende' oplossing. 'Eén damduiker (wat grond en een buis) vanaf de Slibkuil en twee vanaf Provily geven toegang tot de Busch. Bomen kunnen blijven staan, en de sloot kan blijven waar die is want de Busch is voor bestemmingsverkeer breed genoeg. Vanwege de verspreide ligging van de zeven woonhuizen aan de Busch en de twee aan de Westdijk is het prima mogelijk de drie damduikers zo te leggen dat bewoners niet tegenover een duiker komen te wonen.'

Via Marslaan

De tweede variant is de rechtstreekse aansluiting van de Marslaan op de provinciale weg tussen Krommenie en Uitgeest, waar 'heel Krommenie baat bij zal hebben omdat de Rosariumlaan wordt ontlast van verkeer'. 'De Marslaan is een brede straat met nu nog kopse parkeerhavens aan de kant van de sportvelden. Aan de oostkant is een brede grasberm met stoep en staan de woningen in een U-vorm gegroepeerd om pleintjes, waardoor de meeste huizen vrij ver van de Marslaan liggen. Het laatste stukje Marslaan richting de N8 heeft wel aanwonenden,' zo wordt de situatie daar geschetst.

Ruimte genoeg

'Inclusief de huizen aan de pleintjes met de zijgevel aan de Marslaan heeft de Marslaan 26 aanwonenden. Vanwege de breedte van de Marslaan en het kunnen vervallen van de kopse parkeerhavens is er alle ruimte om de Marslaan zo in te richten dat de aanwonenden geen of weinig last van verkeer zullen hebben. Er is bijvoorbeeld ruimte genoeg om tussen de Marslaan en de woningen een groenstrook met dichte, geluiddempende heesters te plaatsen. In elk geval biedt de Marslaan hele goede mogelijkheden om als ontsluitingsroute van Krommenie West en de Eilanden van Hain te dienen.'

Brug over Kerksloot

Een brug over de Kerksloot in het verlengde van de Marslaan zou de situatie er nog beter op maken. Volgens de wethouder is dat onmogelijk omdat het niet binnen de geldende voorschriften kan, maar dat vegen zijn tegenstanders van tafel. En 'zelfs als de Kerkslootbrug hellingen zou krijgen die steiler zijn dan vier procent is er geen man overboord: via de Komarowlaan kan een secundaire, met paal afgesloten toegangsdam naar de Slibkuil komen voor hulpdiensten, fietsers, voetgangers en rolstoelen.' Overigens zijn bewoners van de Militaireweg fel tegen de Kerkslootbrugplannen .

screenshot 20210916 153605

Wat het bouwverkeer betreft ontziet de route die de wethouder heeft uitgedacht (in rood) de omgeving rond de schoolgebouwen rond de kruising Neptunuslaan / Jupiterstraat. maar hij is ruim drie kilometer lang terwijl een route van slechts 950 meter (groen) volgens Krommenieërs goed realiseerbaar is. 'Vanwege de heiligverklaring en kennelijk te zwakke constructie van de Busch hebben wij die als route voor het bouwverkeer maar buiten beschouwing gelaten.' Voor de korte route zijn twee dingen nodig: een brug over de Kerksloot vanaf de Marslaan naar de Slibkuil en een aansluiting van de Marslaan op de provinciale weg.