De Stichting Agathebuurt heeft de provincie, de raad en de Omgevingsdienst gevraagd om in te grijpen bij het bouwen van woningen bovenop de 'serieuze bodemvervuiling en onrechtmatige grondroering' (het mechanisch verrichten van werkzaamheden in de ondergrond, red.) aan de Esdoornstraat 1 tot en met 43 in Krommenie. Volgens de stichting is er onterecht geen onderzoek naar verontreiniging gedaan. Er wordt een onmiddellijke bouwstop gevraagd en juridische stappen worden niet uitgesloten.
'Wij constateren diverse (mogelijke) overtredingen van de geldende wet- en regelgeving, waarbij zowel de volksgezondheid als het milieu in gevaar worden gebracht. Op het terrein is sprake van ernstige bodemverontreiniging met zware metalen, waaronder koper, lood, zink, barium en molybdeen. Deze verontreiniging is afkomstig van staalslakken en vliegas, eerder gebruikt als funderingsmateriaal. Er is geen openbaar bodemonderzoek uitgevoerd volgens NEN 5740, terwijl dit wettelijk verplicht is vóór er grondroerende werkzaamheden plaatsvinden,' aldus de schriftelijke alarmbel. Inmiddels is er al een laag grond afgegraven.
Woningcorporatie Parteon liet omwonenden in augustus 2023 in een nieuwsbrief weten dat er wel degelijk een bodemonderzoek was uitgevoerd, maar de resultaten daarvan zijn nooit gedeeld met de bewoners of openbaar gemaakt. Dit is volgens de Stichting Agathebuurt in strijd met het beginsel van participatie en transparantie zoals vereist in de Omgevingswet. De voorgenomen sanering zou bestaan uit het afgraven van circa één meter grond, die vervolgens met vrachtwagens dwars door de woonwijk zou worden afgevoerd.
Dit levert meerdere acute risico's op, aldus de brief: de verspreiding van verontreiniging via stof en modder en blootstelling aan schadelijke stoffen bij kinderen, weggebruikers, ouderen en bouwpersoneel. Ook wordt gewezen op het gevaar dat bij boorwerkzaamheden voor de heipalen en door bronbemaling boorsludge en vervuild grondwater aan de oppervlakte kan komen. En wat gebeurt daar dan mee? De stichting vraagt om openheid over de aard van de vervuiling, de voorgenomen sanering en de risicobeheersing.