Afgedankte Ierse en Britse renpaarden in Nederlandse snacks

jun 13 , 13:12 Actueel
screenshot 20240613 131024
Je staat er niet bij stil als je een kroketje haalt bij de snackbar, maar de kans bestaat dat daar vlees in zit van afgedankte Ierse of Britse racepaarden. Het vlees van deze dieren is ongeschikt voor menselijke consumptie, omdat ze tijdens hun carrière mogelijk medicatie hebben gehad om blessures te behandelen. Het vlees komt hier terecht via malafide Nederlandse paardenhandelaren.
Het Nederlandse House of Animals stelt op basis van onderzoek dat de stichting samen met het Ierse tv-programma RTÉ Investigates heeft gedaan dat paardenvlees veel wordt verwerkt in snacks als bitterballen en kroketten die worden verkocht bij horecagroothandels. De renpaarden die niet meer winnen of te duur zijn om te verzorgen worden 'onder erbarmelijke omstandigheden' naar Nederland en België vervoerd om ze daar een nieuwe identiteit te geven. Handelaren brengen ze vervolgens met een nieuwe chip en een vals paspoort naar slachthuizen in onder meer Spanje, Italië, Polen en het Nederlandse Kerkdriel. Zo komt het paardenvlees illegaal in de voedselketen.
Dat de paarden juist in Nederland een vals paspoort krijgen komt doordat hier geen dierenarts nodig is, terwijl dit in veel andere landen wel het geval is. De chips worden op internet besteld met een Duitse code, waardoor de achtergrond van een paard nauwelijks traceerbaar is omdat Duitsland een gesloten database heeft.