Drie tips om akoestiek in de woonkamer te verbeteren

jun 13 , 13:33 Bedrijvigheid
screenshot 20240613 132153
ADVERTORIAL Als je last hebt van galm in je woonkamer, dan komt dat omdat er veel harde oppervlakken zijn die het geluid goed kunnen weerkaatsen. Galm klinkt niet alleen storend, op den duur kan het ook vermoeiend werken. Bovendien voelt een ruimte met galm meestal gewoon niet zo gezellig aan. Maar hoe verbeter je de akoestiek? Drie praktische tips kunnen helpen.
Galm is effectief te bestrijden met raamdecoratie. Ramen zijn namelijk oppervlakken waar geluid heel goed van kan weerkaatsen. Hang je iets voor de ramen, zoals een gordijn, dan wordt het geluid al vele malen meer gedempt. Vooral zachte raamdecoratie is goed voor de akoestiek. Denk daarbij aan lange gordijnen. Harde raamdecoratie is al beter dan geen raamdecoratie, maar houten jaloezieën bijvoorbeeld zijn wel minder effectief.

Kleedjes

Kleden zijn ook een wondermiddel voor het verbeteren van de akoestiek. Houten of stenen vloeren zijn gigantische oppervlakken waar geluid makkelijk vanaf kan kaatsen. Leg je er hier en daar een kleedje op – zeker hoogpolige kleden zijn effectief – dan krijgen geluidsgolven al een stuk minder de kans om te weerkaatsen. Je hoeft dus zeker niet je hele vloer te vervangen door tapijt: één of twee kleden kunnen, afhankelijk van de grootte van de ruimte, de galm al erg verminderen.

Wandpanelen

Een andere effectieve manier om de akoestiek in je woonkamer te verbeteren, is door middel van wandpanelen . Het kan zijn dat je hier nog nooit van gehoord hebt, omdat het nog een relatief nieuw fenomeen is. Deze panelen winnen wel snel aan populariteit en zijn inmiddels bij steeds meer mensen thuis te vinden. Ze zijn ook al in alle bekende woonprogramma’s voorbij gekomen.
Wat zijn wandpanelen? Dit zijn panelen gemaakt van een geluidsabsorberend materiaal, bedekt met repen hout. Geluidsgolven worden als het ware gevangen tussen de houten repen en opgenomen door het geluidsabsorberende materiaal erachter. Je bevestigt ze aan de muur. Niet alleen zijn wandpanelen heel goed voor het verbeteren van de akoestiek, ze hebben ook een hele mooie uitstraling en geven de ruimte een luxe en warme uitstraling. Het geluiddempende effect zorgt dat bijvoorbeeld een woonkamer echt als een thuis voelt. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, dus er is voor elk interieur wel een wandpaneel te vinden.