Vier Zaankanters betrokken bij drugslab in Zaandam

Foto: Pickpik / CC0

Het Openbaar Ministerie heeft gevangenisstraffen tussen zes maanden en zes jaar en boetes tot 40.000 euro geëist tegen zeven verdachten van het fabriceren van harddrugs, onder wie vier inwoners van Zaanstad. De andere drie komen uit Mexico en de Dominicaanse Republiek.

De mannen werkten in een groot, professioneel ingericht drugslab in een loods in Zaandam die in maart 2020 ontdekt werd. Op het moment dat de politie er binnen kwam werd in het lab 20 liter Benzyl Methyl Keton geproduceerd, waarvan methamfetamine en amfetaminem worden gemaakt. Uit aangetroffen spullen bleek dat niet de eerste ker te zijn geweest.

Drie onderzoeken

Nadat de politie eind 2019 de informatie kreeg dat een man uit Mexico zich met de productie van metamfetamine zou bezighouden in Zaandam werd het onderzoek  Hammond I gestart, later gevolgd door Hammond II en III. Als gevolg van Hammond I kwamen de zeven verdachten uit onder meer Zaandam, Womerveer en Koog aan de Zaan bovendrijven. De verdachten zijn tussen 26 en 55 jaar oud.

Hippolytushoef

Het OM meent dat sprake is van een duidelijke link tussen het Zaandamse lab en een woning in , waar crystal meth en MDMA is aangetroffen. Daar is door de politie ook de mogelijke opbrengst van al verkochte crystal meth aangetroffen, evenals cash en een pistool met munitie. De huurwoning in Hippolytushoef was een ‘stashlocatie’ voor het eindproduct en voor de opbrengst. Maar ook diende deze als verblijfplaats voor de laboranten – of in de volksmond ‘de koks’ – uit het lab.

Schoonmaker

De verdachten worden beschuldigd van het verrichten van voorbereidingshandelingen voor het produceren van harddrugs, van het produceren dan wel verwerken van metamfetamine en het voorhanden hebben van meer dan 40 kilo metamfetamine. Het OM dicht de verdachte uit Wormerveer daarbij de kleinste rol toe, namelijk die van schoonmaker. De eis tegen hem luidt daarom zes maanden met aftrek en het overige voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Wapens

De 44-jarige verdachte uit Zaanstad wordt daarnaast ten laste gelegd dat hij in het bezeit was van een shotgun met munitie, wat een eis van vijf jaar met een boete van 40.000 euro opleverde. De Mexicaanse verdachten is het aanwezig hebben van een pistool tenlastegelegd. Ook meent het OM dat de Mexicanen zich hebben schuldig gemaakt aan (gewoonte)witwassen. Tegen hen eiste het OM de hoogste straffen, namelijk zes jaar en vijf jaar cel.

Montfoort

In de onderzoeken Hammond I, II en III worden in totaal zeventien verdachten berecht.  Enkele verdachten komen in meerdere onderzoeken voor. In Hammond II, in december op de rol, draait het om onder meer het lab in Montfoort dat in augustus 2020 werd aangetroffen in ingegraven zeecontainers. Daarvoor zijn reeds al drie personen veroordeeld, onder wie de laborant uit Zaandam die ook in het onderzoek Hammond I terechtstaat. Deze man werd in 2016 ook al eens veroordeeld voor zijn rol bij een lab in Hoornsterzwaag in 2015.

In Hammond I is een begin gemaakt met de eerste verdachten. Het proces wordt vervolgd met de pleidooien van de verdediging. De rechtbank sluit de zaak op 13 september en zal op 19 september uitspraak doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen