Grote groep sociale huurders dupe van stelselwijziging

Nieuwe sociale huur in Het Blok in Krommenie.
Nieuwe sociale huur in Het Blok in Krommenie.
Foto: Parteon

De koepel van woningcorporaties Aedes waarschuwt dat bijna 300.000 huurders van sociale woningen meteen minder huurtoeslag krijgen als het voorstel van het kabinet om normhuren in te voeren doorgaat. Het effect op de lange termijn is nog onduidelijk: dit aantal zou zelfs kunnen oplopen tot 700.000 huishoudens.

Juist gezinnen en alleenstaanden die huurtoeslag ontvangen, kunnen dat geld niet missen in een tijd waarin velen van hen al in problemen komen door stijgende prijzen. Ook de Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vrezen dat de bestaanszekerheid van meer huurders onder druk komt te staan en zij verwachten daarmee een groter beroep op regelingen voor financiële ondersteuning.

Normhuur

Het kabinet wil de huurtoeslag voortaan niet meer vaststellen op basis van de huur die een huurder daadwerkelijk betaalt, maar op basis van een zogeheten normhuur. Voor de grootste groep huurders wordt die normhuur 520 euro. Huurtoeslagontvangers met een hogere huur gaan er daardoor op achteruit. Via een internetconsultatie kunnen partijen vanaf vandaag op de voorstellen reageren.

Grote verschillen

Volgens de Woonbond, VNG en Aedes kan verschil kan variëren van enkele euro’s tot 100 euro per maand. Het gaat om huurders die in een sociale huurwoning (komen te) wonen met een huur boven 550 euro. Onlangs werd met het kabinet via nationale prestatieafspraken afgesproken dat de huur van alle bewoners met een inkomen tot 120 procent van het minimum éénmalig wordt verlaagd naar 550 euro, zo mogelijk al in 2023. Met deze huurverlaging vangen woningcorporaties de eerste effecten van de aanpassing van de huurtoeslag voor een grote groep van hun huurders op.

Verhuizen

Dat geldt overigens niet voor huurtoeslagontvangers in de particuliere huursector, waar geen afspraken gelden over huurverlaging. Nieuwe huurders die in een sociale huurwoning komen met een huurprijs boven 550 euro gaan voortaan veel minder huurtoeslag krijgen. Dat geldt dus ook voor huurders die verhuizen. Zodoende kan het aantal huurders dat ermee te maken krijgt alsnog oplopen tot wel 700.000.

Eenzijdige wijksamenstelling

Het argument van het kabinet voor normhuren is dat het aan huurders zelf is om te kiezen voor een beter en duurder huis. Deze keuze bestaat echter alleen op papier, ’terwijl het niet gaat om onnodige luxe, maar om bestaanszekerheid,’ aldus Aedes. ‘Een groter gezin heeft voldoende ruimte nodig, ouderen zijn afhankelijk van extra voorzieningen in de woning. Velen komen niet meer in aanmerking voor de woningen die bij hun huishouden passen. Normhuren heeft op langere termijn ook tot gevolg dat huishoudens met de laagste inkomens meer en meer in dezelfde buurten komen te wonen, terwijl gemengde wijken veel beter zijn voor de leefbaarheid.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen