Luchtkwaliteit verbeterd, maar nog niet genoeg

Foto: Pixnio / Marcu Ioachim

De luchtkwaliteit in de IJmond, het havengebied van Amsterdam (Westpoort) en rondom Schiphol is vorig jaar verbeterd, maar nog onvoldoende om aan de aangescherpte normen van de Wereldgezondheidsorganisatie te voldoen. Dat meldt de provincie in haar jaarlijkse rapport over de luchtkwaliteit.

Volgens de provincie voldeden vorig jaar alle meetlocaties aan de Europese wettelijke normen. Maar Gedeputeerde Jeroen Olthof benadrukt dat inwoners nog steeds last hebben van stoffen in de lucht. Bijvoorbeeld in de regio IJmond rondom de productielocatie van Tata Steel in IJmuiden. Om de luchtkwaliteit verder te verbeteren worden onder meer vergunningen aangescherpt, zei Olthof.

Aanvullende gegevens

Noord-Holland meet al jaren de luchtkwaliteit in de IJmond, Westpoort en de Haarlemmermeer vanwege de aanwezigheid van industrie, verkeer, scheepvaart of luchtvaart, met Zaanstad als (bijna) aanpalend gebied. De metingen worden uitgevoerd door de GGD Amsterdam en zijn ‘een aanvulling op de landelijke metingen door het RIVM‘. Door op locaties extra te meten krijgt de provincie meer details over de luchtkwaliteit.

Volgens de metingen is sinds 2009 sprake van dalende concentraties fijnstof en stikstofdioxide in de drie regio’s. Aan de aangescherpte WHO-advieswaarden wordt echter nog niet voldaan. De provincie wijst erop dat dit in veel andere gebieden in Nederland eveneens het geval is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen