Personeel van meer dan 100 organisaties vandaag vrij

Foto: Gemeente Zaanstad

Meer dan 100 organisaties geven hun personeel vandaag vrij vanwege de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. De Zaanse bijeenkomst was gisteravond onder de Anton de Kombrug in Zaandam. Burgemeester Jan Hamming zei daar onder meer dat deze dag ‘ons helpt te beseffen dat we het verleden dat we met elkaar delen ook nu nog doorwerkt.’

Radiozender FunX, stichting Nederland Wordt Beter en initiatief The Black Archives begonnen vorig jaar een petitie om van 1 juli, ook bekend als Keti Koti, een nationale vrije dag te maken. Onder meer cosmeticaketen Lush, chocolademerk Tony’s Chocolonely, mediabedrijf Vice Benelux en modewinkel- en merk Patta geven hun personeel vandaag vrij.

ABN Amro, dat onlangs excuses aanbood voor de betrokkenheid bij slavernij van zijn voorlopers, doet dat niet. Wel begon de bank een proef waarbij werknemers vrije dagen zoals Kerstmis, Pasen of Hemelvaart kunnen inruilen voor andere dagen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het einde van de vastenmaand Ramadan, maar ook om Keti Koti. Bij voedings- en wasmiddelenconcern Unilever zijn werknemers ook vrij om te kiezen welke dag in het jaar voor hen belangrijk is om vrij te krijgen, meldt een zegsvrouw.

Het is een aanpak die werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland liever zien dan een extra nationale feestdag op de kalender. ‘Er zijn al veel mogelijkheden bij bedrijven voor verlof naar keuze. En indien gewenst kunnen CAO-partijen er al afspraken over maken,’ aldus de ondernemersclubs, die ook vinden ook dat er al veel vrije dagen per jaar zijn in Nederland.

FNV

De FNV is het daar mee oneens. De grootste vakbond van Nederland wijst erop dat nergens in West-Europa zo weinig landelijke vrije dagen zijn als hier en vindt de afschaffing van slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk belangrijk genoeg om er nationaal bij stil te staan. Hetzelfde geldt wat de bond betreft voor 5 mei.

Reacties

Cookieinstellingen