Personeelstekort en -verloop gemeente hindert ZVH

Feest na de renovatie van de Bergblauwflat.
Feest na de renovatie van de Bergblauwflat.
Foto: Twitter / Iris Poels

ZVH heeft qua groei een flinke ambitie en wil in tien jaar tijd 750 sociale huurwoningen en 250 middeldure woningen bouwen. ‘De plannen liggen klaar, de wil is er en toch hebben we het af gelopen jaar geen nieuwe woningen toegevoegd. We lopen tegen de bestuurlijke complexiteit binnen Zaanstad aan,’ staat in het jaarverslag van de corporatie over 2021.

 

De besluitvorming verloopt ’traag en moeizaam’: ‘Op ambtelijk niveau is er te weinig capaciteit en een groot verloop. De noodzakelijke bestemmingswijzigingen komen hierdoor moeizaam tot stand en nieuwbouwplannen lopen daarmee vertraging op. Successen zijn er gelukkig ook. Na de afronding van het groot onderhoud van de Bergblauwflat zijn we in mei gestart met de werkzaamheden aan de Panneroodflat, de laatste in rij van de vier kleurenflats. Daarmee heeft ZVH in totaal 616 woningen (ruim tien procent van het aantal dat ZVH bezit) opgeknapt, inclusief verduurzaming naar energielabel A en met een kwalitatief hoogwaardige uitstraling naar de buurt.’

 

ZVH noemt naast het toevoegen van sociale huur bouwen voor het middensegment ‘een belangrijke opgave’. Het aanbod middeldure huur is zeer beperkt. Eind vorig jaar bestond de vastgoedportefeuille van de corporatie uit 6158 eenheden, twee minder dan een jaar eerder. Vijf woningen en twaalf erfpachtkavels zijn verkocht en zes garageboxen in de Kleurenbuurt gesloopt. In 2021 zijn er ook twintig scootmobiel oplaadpunten bijgekomen. De woningvoorraad (inclusief intramuraal zorgvastgoed) van ZVH nam met vijf eenheden af naar 5203. Het aantal sociale huurwoningen is in 2021 gelijk gebleven.

Reacties

Cookieinstellingen