NS gaan live meekijken in treinen na plotselinge overlast

Foto: Pixabay / Mabel Amber

NS gaan als proef live meekijken in treinen waar het aantal overlastmeldingen plotseling toeneemt. Directe aanleiding is een aantal recente incidenten met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de trein naar Hoorn.

Vorige week pakte de politie een verdachte op die inmiddels heeft bekend. In dit soort gevallen gaan NS in het vervolg – op het specifieke traject – preventief cameratoezicht in de trein instellen en live meekijken. Eerder werden camera’s in de trein alleen na afloop van een incident gebruikt om de dader te kunnen opsporen, wat overigens bijdroeg aan de aanhouding van de verdachte in Hoorn.

OV-verbod

NS legt daders van seksueel overschrijdend gedrag in welke vorm ook een OV-verbod op. Hierdoor zijn zij niet langer welkom in de trein of op het station. Tot slot gaat het bedrijf ook meer aandacht vragen voor de Whatsapp Alert in de trein. Dit doen we door stickers van het whatsappnummer aan te brengen in de trein. Via het whatsappnummer 06 13 18 13 18 kunnen reizigers een ongewenste situatie in de trein melden, waarna de meldkamer actie kan ondernemen, bijvoorbeeld door de conducteur, veiligheidspersoneel of de politie in te seinen. Dit nummer is sinds kort ook via de NS Reisplanner app te gebruiken.

Het preventief meekijken is een proef en kan nu alleen nog in de Sprinters van het type SNG. Straks is dit ook mogelijk in de nieuwe Intercity’s die door NS zijn aangekocht. Op dit moment zijn er 6500 toezichtcamera’s op de stations en 3500 in de treinen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen