Brandweer waarschuwt tegen vuur als actiemiddel

De brandweer in actie bij Wijdewormer.
De brandweer in actie bij Wijdewormer.
Foto: Twitter / Post Houtveldweg Zaandam

Voorzitter Tijs van Lieshout van Brandweer Nederland heeft gewaarschuwd tegen het gebruik van vuur om een statement af te geven. Dat gebeurde deze week onder andere langs de A7 bij Wijdewormer. Maar de brandstichters brengen zo zichzelf, de omgeving en hulpverleners in gevaar.

Bij overheidsgebouwen, op wegen en in bermen zijn de afgelopen dagen hooibalen, pallets, afval en autobanden in brand gestoken. De brandweer moest telkens uitrukken om de vlammen te doven. ‘We vinden het belangrijk dat onze brandweermensen veilig hun werk kunnen doen. Brandstichten en het belagen van hulpverleners is in geen geval acceptabel,’ aldus Van Lieshout, die zelf in de brandweerregio Amsterdam – Amstelland werkt.

Boeren roepen vandaag in hun eigen communicatiekanalen op om komende maandag met een grootschalige actie ‘heel Nederland plat te leggen’. De oproep, die massaal wordt gedeeld en onderschreven, voorziet in acties bij de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport. Ook wordt er opgeroepen distributiecentra voor levensmiddelen en de Rotterdamse haven als doelwit voor acties kiezen.

Arrestanten

‘Onze regering is nog niet onder de indruk van de acties van de agrarische sector en plattelanders. Tijd voor grote acties vanaf maandag 4 juli. Nederland dicht maar hou het netjes,’ zo luidt een van de oproepen. Tien demonstranten die vandaag in het oosten van het land werden opgepakt bij acties worden verdacht van openlijke geweldpleging, het blokkeren van de snelweg en poging tot doodslag. Dat meldt het politiekorps vanmiddag.

Het ging onder meer mis in de omgeving van Kootwijkerbroek en Stroe, waar politiebusjes werden belaagd en agenten in het nauw zijn gedreven. Op de A10 bij Stroe werd de snelweg langdurig geblokkeerd en bij het huis van minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof in Hierden braken actievoerders door een afzetting van de politie en leegden een giertank.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen