Ook hier kan vergassen ganzen gewoon doorgaan

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Dat er dit jaar in Zaanstad geen ganzen vergast zijn was voor de dieren meer een kwestie van geluk dan wijsheid. In de Polder Westzaan zitten vaak grote groepen ganzen die gevangen en gedood worden, maar omdat ‘dit jaar niet alle benodigde vergunningen beschikbaar waren’ is dat ditmaal niet gebeurd. Langs de randen van Zaanstad wel.

Dat antwoordt het colege van Gedeputeerde Staten op vragen van SP-Statenlid Anna de Groot, ook raadslid voor die partij in Zaanstad. De gemeenteraad wil in de hele gemeente aan diervriendelijk ganzenbeheer doen doen door bijvoorbeeld eieren te behandelen met maïsolie. Het slechte nieuws: noch de raad noch het college gaat over het beheer van de ganzenpopulatie. Dat is de Faunabeheereenheid Noord-Holland (FBE), die een  Faunabeheerplan ganzen 2021-2024 heeft vastgestel. Moeten er ganzen worden gedood, dan wordt daarvoor Duke Faunabeheer ingeschakeld.

Ruivangsten

Het woord vergassen komt in de antwoorden van Gedeputeerde Staten niet voor. Daar gaat het over ‘ruivangsten’ (wanneer vogels in de rui zijn) en het dagelijks bestuur van de provincie neemt geen er geen enkele verantwoordelijkheid voor: ‘Wij geven de FBE geen opdrachten tot ruivangsten of ganzenbeheer. Het beheer van diersoorten is geen taak die bij de gemeentelijke of de provinciale overheid is belegd,’ aldus de antwoorden.

‘In Nederland zijn grondeigenaren en grondgebruikers zelf verantwoordelijk voor het beheer van de diersoorten op hun gronden. Daarom verenigt de FBE, zoals de Wet natuurbescherming voorschrijft, de grondeigenaren, grondgebruikers, terreinbeherende organisatie en maatschappelijke organisaties, zodat zij gezamenlijk verantwoordelijk kunnen zijn voor het gecoördineerde en planmatige beheer van fauna als daar aanleiding toe is.’

Purmerend

Waar en wanneer er gevangen wordt, wordt dus bepaald door de FBE. ‘Dit wordt gedaan op basis van inhoudelijke afwegingen zoals broedlocatie, ruilocaties, kenmerken van het gebied, andere beheermogelijkheden, grootte van de groepen en omvang van de schade.’ Purmerend was onlangs in rep en roer door het vergassen van meer dan 100 ganzen op het bedrijventerrein Baanstee-Noord, hoewel ook daar de raad geen voorstander is van deze werkwijze. Deze gebeurtenis zette De Groot aan tot haar vragen.

Kuikens

De ruivangsten worden gedaan op plekken waar zich veel ganzen ophouden. De vogels foerageren in een ruim gebied van vier tot wel 20 kilometer rondom hun nesten heen. Eerst wordt geïnventariseerd waar veel jonge aanwas is endaarna pas wordt een ruivangst gepland. ‘Het gebied waar nu is gevangen in Purmerend was één van die locaties dit jaar.’

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen