Burgemeester sluit woningen in Zaandam, Wormerveer en Koog aan de Zaan

Foto: Pixabay

Burgemeester Jan Hamming sluit met ingang van morgen drie woningen in Zaandam, Wormerveer en Koog aan de Zaan op grond van de Opiumwet. Het gaat om een tijdelijke sluiting van drie maanden na de vondst van een hennepplantage (Zaandam) en harddrugs en een drugslab waar duizenden pillen werden vervaardigd (Wormerveer en Koog aan de Zaan).

Het is de eerste keer dat in Zaanstad particuliere woningen worden gesloten op grond van de Opiumwet. Tot nu toe werd artikel 13b van de Opiumwet hoofdzakelijk gebruikt voor bedrijfspanden.

Kort geding

De eigenaar van een van de woningen probeerde de sluiting vandaag nog te voorkomen via een kort geding. De rechtbank in Haarlem oordeelde echter dat de burgemeester goede gronden heeft om over te gaan tot sluiting.

Tolstoistraat

In Zaandam gaat het om een benedenwoning aan de Tolstoistraat. Daar werd tijdens een integrale controle van gemeente, brandweer en politie een hennepplantage aangetroffen met 269 planten. Er werd niet gewoond. Bovendien werd er illegaal stroom afgetapt.

Krommenieërweg en Verwerakker

In Wormerveer gaat het om een huis aan de Krommenieërweg waar door de Landelijke Recherche bij een doorzoeking handelshoeveelheden harddrugs werden aangetroffen, met name xtc. In datzelfde onderzoek werd in een woning aan de Verwerakker in Koog aan de Zaan een grote hoeveelheid xtc-pillen gevonden.

Ook bleek dat in de woning en bijbehorende schuur duizenden pillen werden vervaardigd. Het strafrechtelijk onderzoek tegen de betrokkenen loopt nog.

‘Levensgevaarlijke situaties’

Deze vorm van drugscriminaliteit verziekt onze samenleving. Dat willen we niet in Zaanstad en al helemaal niet in woonwijken. Mensen brengen zichzelf én hun buren in levensgevaarlijke situaties’, aldus Hamming. ‘Dit zijn bijzondere omstandigheden die vragen om het afgeven van een stevig signaal: dit tolereren we niet.’

Wat de burgemeester betreft is de terughoudendheid bij het sluiten van particuliere huizen voorbij. Hij kondigde eerder al aan het lokale sluitingsbeleid op grond van de Opiumwet aan te scherpen, waardoor particuliere woningen makkelijker gesloten kunnen worden na een drugsvondst. Dat nieuwe beleid wordt binnenkort met de gemeenteraad besproken. Hamming: ‘Wie zijn eigen woning gebruikt of laat gebruiken voor drugscriminaliteit, moet op de blaren zitten.’

Reacties

Cookieinstellingen