Verbreding A8 en A7 uitgesteld vanwege stikstof

24 jun 2022, 16:56 Actueel
screenshot 20220624 164914
Rijksoverheid

De stikstofproblematiek treft ook de verbreding van de A7 en A8 . De weg maakt deel uit van projecten die worden uitgesteld en daardoor wordt op zijn vroegst in 2025 met de werkzaamheden begonnen.

In mei 2019 oordeelde de Raad van State dat het programma om stikstof terug te dringen niet voldeed en die uitspraak heeft grote gevolgen voor onder andere de woningbouw en voor projecten van Rijkswaterstaat. Nu zijn er te weinig experts voor de verplichte stikstofberekeningen. Vanwege de tekorten heeft minister Mark Harbers van Infrastructuur een keuze moeten maken welke projecten voorrang krijgen en welke moeten wachten, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Harbers geeft voorrang aan elf andere projecten, waaronder de werkzaamheden aan het knooppunt Hoevelaken en de A1 - A30 bij Barneveld. Projecten die de verkeersveiligheid verbeteren of grote fileknelpunten wegnemen, zijn als eerste aan de beurt. Niet alleen het aantal stikstofdeskundigen, maar ook de maximale ruimte om stikstof uit te stoten kan een beperking betekenen voor nieuwe infraprojecten. Harbers benadrukt dat te verwachten dat het stikstofdossier ook de komende jaren 'een onzekere factor' zal blijken.

Niet gemakkelijk

In juli vorig jaar besloot het kabinet dat stikstof tot 25 kilometer van de bron gecompenseerd moet worden. Eerder gold nog een afstand van vijf kilometer. Vooral voor infraprojecten betekende dit besluit dat er nieuwe berekeningen nodig waren. 'De beslissing van de minister is geen gemakkelijk besluit, omdat alle projecten nodig zijn om Nederland veilig, bereikbaar en leefbaar te houden, maar ook ingrijpende maatregelen voor de natuur nodig zijn,' aldus de Rijksoverheid.