Zaans Museum in 2017 meer in trek dan ooit tevoren

Foto: Twitter / @zaanstreek

Het Zaans Museum heeft vorig jaar meer bezoekers verwelkomd dan ooit tevoren. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de kassa passeerde verdubbeld: van 70.000 in 2015 naar 142.698 in 2017.

Het succes is volgens directeur Jan Hovers met name te danken aan een nieuwe strategie, die sterk gericht is op bezoekers aan de Zaanse Schans. Het Zaans Museum wil het bezoekersaantal daarmee structureel laten doorgroeien. De Schans trok vorig jaar 2,2 miljoen mensen – ook al een record.

In 2016 opende het Zaans Museum een wevershuis, een kuiperij en een vissershuisje op de Schans waarin vrijwilligers in authentieke streekdracht bezoekers laten kennismaken met de oude ambachten. De komende jaren wil het museum de vaste opstelling binnen steeds meer laten aansluiten op een bezoek aan het naastgelegen erfgoed.

Zaanse Schans Card

De samenwerking met de Zaanse Schans is ook zichtbaar in de all inclusive entreekaart – de Zaanse Schans Card – waarmee bezoekers naast het Zaans Museum ook betaalde locaties op de Schans kunnen bezoeken. De afgelopen twee jaar had dit een sterke toename van het aantal internationale bezoekers aan het museum tot gevolg.

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is sinds 2003 ook onderdeel van het museum.

Toch is niet alles koek en ei. Het Zaans Museum kampt met een personeelstekort en de mensen die er werken verdienen relatief weinig, zodat het moeite kost om goede krachten binnen te halen en vervolgens ook vast te houden. Eerder dit jaar vroeg het zes ton extra aan de gemeente om te problemen te tackelen – en kreeg 350.000 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen