Aanmelding voor jongerenraad van de politie vandaag van start gegaan

Andere tijden: gevechten tijdens een protest tegen de Wet studiefinanciering in '86.
Andere tijden: gevechten tijdens een protest tegen de Wet studiefinanciering in '86.
Foto: Wikimedia

De politie is vandaag begonnen met het werven van gegadigden voor de jongerenraad die in het voorjaar van start moet gaan. Die raad gaat meedenken over de maatschappelijke vraagstukken die de politie bezighouden.

De jongerenraad gaat bestaan uit ongeveer vijftien jongeren tussen de twaalf en achttien jaar uit het hele land. Uit de aanmeldingen worden zo’n 50 jongens en meiden uitgekozen voor een selectiedag, op dinsdag 20 februari. De politie regelt een verklaring voor de jongeren die zijn uitgenodigd om die dag vrij te krijgen van school.

Niet helemaal nieuw

Jongeren raadplegen is niet nieuw voor de politie: bij onderwerpen als slachtofferzorg en cybercriminaliteit gebeurt dit al. Met de jongerensite Vraaghetdepolitie en het Instagramaccount dat hieraan is gekoppeld, bereikt het korps maandelijks ruim 60.000 jongeren en andere belangstellenden. Maar nooit eerder heeft de politie zich op zo’n directe, persoonlijke en structurele manier tot jongeren gericht.

Volgens Liesbeth Huyzer van de korpsleiding zijn jongeren een waardevolle doelgroep, omdat zij anders denken en een andere kijk hebben op zaken dan volwassenen. ‘Wij willen als politie midden in de samenleving staan, écht contact hebben’, zegt zij. ‘Daarom is het zo belangrijk om verschillende groepen in de samenleving te zien en te horen, ook deze jongeren. We willen weten wat hen beweegt, hoe zij dingen beleven en welke inzichten zij hebben.’

De politie zoekt uiteindelijk naar een mix van jongeren met verschillende opleidingsniveaus, achtergronden, interesses, ervaringen en meningen.

Aanmelden kan tot en met 30 januari. Klik hier voor meer informatie over de selectie en de aanmelding.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen