Extra geld voor het Zaans Museum gaat vooral naar achtergebleven salarissen

Foto: Google Street View

Het Zaans Museum kampt met een personeelstekort en de mensen die er werken verdienen relatief weinig, zodat het moeite kost om goede krachten binnen te halen en vervolgens ook vast te houden. Zonder extra geld van de gemeente loopt het spaak, aldus wethouder van Cultuur Sanne Munnikendam in een uitleg aan de raad.

Het museum had aan de gemeente gevraagd om een extra bijdrage van zes ton, waarvan 350.000 euro gehonoreerd werd. Munnikendam schrijft dat de subsidie amper is bijgesteld sinds de opening in 1998. Er is geïndexeerd en is er een verhoging doorgevoerd bij de komst van het Verkade Paviljoen, maar de omvang van de organisatie is grotendeels gelijk gebleven. En dat terwijl het museum zo’n 20.000 naar bijna 140.000 bezoekers per jaar is gegaan.

 

Door bovenop de uitgaven te zitten is er beknibbeld op de personele kosten. Er is geen dertiende maand en het is volgens de wethouder jarenlang niet mogelijk geweest periodieken toe te kennen. ‘Daarnaast is de organisatieomvang te krap en kwetsbaar qua aantal medewerkers met betrekking tot de door de groei gestegen aantal taken en ambities.’

Amper tentoonstellings- en marketingbudget

Er is momenteel amper tentoonstellings- en marketingbudget. Nu het museum een kwart miljoen euro minder krijgt dan gevraagd was, hanteert het de kaasschaafmethode. In de woorden van Munnikendam: ‘Dit betekent dat de honorering van de functies die het allermeest afwijken van de norm zullen worden aangepast, er zal in ieder geval geïndexeerd worden en periodieken worden toegekend en een aantal hoogstnoodzakelijke nieuwe functies zal worden gecreëerd. Er zullen nog meer vrijwilligers worden gezocht omdat de inzet van veel vrijwilligers noodzakelijk is voor de vele publieksfuncties en om alle locaties open houden.’

Presentatiebudget

Van de toegekende 350.000 euro gaat 250.000 naar salarissen. De resterende 100.000 is ‘presentatiebudget’: de vaste opstelling is nog niet klaar en sluit nog onvoldoende aan bij de Zaanse Schans. Ook dient er meer geïnvesteerd te worden in de aansluiting bij het onderwijs. Tijdelijke tentoonstellingen zullen er ook in de nabije toekomst nauwelijks komen: geen geld voor.

Het Zaans Museum verdient onder meer geld door een toenemend aantal arrangementen, de museumshop, het museumcafé en met name door de Zaanse Schans Card, die voor een enorme toename van het aantal betalende bezoekers heeft gezorgd. Die extra inkomsten zijn in 2015 onder meer gestoken in het Wevershuis en het Jisperhuisje op de Zaanse Schans: die zijn met eigen middelen teruggebracht in de staat van voor de industriële revolutie.

Er zal altijd subsidie nodig blijven

Munnikendam waarschuwt dat ‘een aantal museale taken immer gedekt zal moeten worden vanuit de samenleving’: het Zaans Museum beheert en behoudt namens de inwoners van de Zaanstreek immers ‘een fraaie relevante collectie van meer dan 30.000 objecten die onder ideale klimatologische omstandigheden geconserveerd en bewaard dienen te worden, wetenschappelijk onderzocht, gerestaureerd en geregistreerd’.

Onderwijs

Op de vraag of educatief bezoek van scholen aan het Zaans Museum niet beter verplicht kan worden gesteld door de 100.000 euro direct voor dat doel aan de scholen te geven, schrijft de wethouder: ‘Het Zaans Museum wil investeren in de ontwikkeling van een educatief aanbod voor iedere leerling in de Zaanstreek om hem of haar te leren begrijpen wat de identiteit van de streek is, waar je deel van uitmaakt, in wat voor en wiens voetsporen je loopt, wie je bent, kortom wat de cultuur van streek is waar je opgroeit. Dus ook hier geldt dat kosten voor de baat uitgaan. Door ijzersterk en onmisbaar aanbod te ontwikkelen is het Zaans Museum in staat om een pregnante rol in te nemen binnen het cultuurmenu dat via Fluxus aan het Zaanse onderwijs aangeboden wordt.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen