Prijzen voor gemeentelijk project voor langdurige, ‘lastige’ werklozen

Negatieve gedachten ombuigen naar een positieve instelling werkt.
Negatieve gedachten ombuigen naar een positieve instelling werkt.
Foto: Pixabay

Zaanstad Werkt! heeft zowel de Publieks- als de Presentatieprijs gewonnen van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Dat is voor Nederland het belangrijkste fonds voor werkgelegenheidsprojecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Met behulp van een ESF-subsidie ontwikkelde de gemeente een trainingstool geïnspireerd op neuro linguïstisch programmeren – een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering. Mede dankzij de subsidie is de helft van de deelnemers aan een baan geholpen.

Negativiteit overwinnen

Zaanstad Werkt! bestaat voor 80 procent uit het ontwikkelen van een creatief taalvermogen, zodat mensen zichzelf leren onderscheiden in zowel geschreven als gesproken taal. Ook is de training gericht op persoonlijke ontwikkeling: een mentale en fysieke versterking waarmee ingesleten, negatieve patronen worden doorbroken. Negatieve gedachten leiden vaak tot een negatieve presentatie in taal en gedrag en zijn ook zichtbaar en voelbaar in bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken. De training beoogt het doorbreken van die vicieuze cirkel.

Resultaten

In de pilot zijn 137 deelnemers ingestroomd. Van deze mensen participeert nu 93 procent duurzaam op de arbeidsmarkt en/of in de maatschappij. De helft is inmiddels deels of volledig onafhankelijk geworden van een uitkering. Een kwart is gestart op een werkervaringsplek, met vrijwilligerswerk of op een traject om fit te worden voor een baan.

Plus-variant

Een kwart van de deelnemers bleek veel beschadigingen te hebben opgelopen in het leven en aanzienlijke gevoelens van schaamte en schuld. De pilot heeft de gemeentelijke afdeling Werk geïnspireerd om een aanvullende training in het aanbod op te nemen voor mensen die ‘meer’ nodig hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen