Nu ook vogelgriep vastgesteld in Oostzanerveld

Foto: Pixabay / Anna

Voor de derde keer heeft de vogelgriep toegeslagen in de Zaanstreek. Na Assendelft en Wormerland is de gevreesde dierziekte nu opgedoken in het Oostzanerveld, zo laat de gemeente Oostzaan weten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft definitief vastgesteld dat de ziekte ook speelt in het Oostzanerveld. De gemeente gaat dode vogels uit het gebiedĀ  verwijderen. Landelijk zijn al langere tijd maatregelen van kracht zoals een verbod op het bezoeken van verblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen hoenderachtigen (zoals kippen), water- en loopvogels. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht.

Ophokken en afschermen

De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels. Die moesten naar binnen worden gebracht, met uitzondering van fazanten en loopvogels. Voor niet-commercieel gehouden risicovogels in bijvoorbeeld kinderboerderijen en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels geldt een afschermplicht.

Dode vogels melden

De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is zeer klein. Bovendien is vogelgriep meestal niet gevaarlijk voor mensen en blijft het bij milde klachten. Pluimveehouders zijn verplicht om vogelgriep bij hun kippen en ander pluimvee te melden bij het Landelijk meldpunt dierziekten via het telefoonnummer (045) 546 31 88. Wie in het veld dode vogels ziet kan dat melden bij de gemeente Oostzaan via het nummer 075 651 2100, of het formulier op de website van de gemeente gebruiken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen