Doneeractie White Ranch voor vervanging geruimde dieren

Een voorbeeld van een paar Assendelfters.
Een voorbeeld van een paar Assendelfters.
Foto: Wikimedia / Opzwartbeek

Zondag 31 oktober 2021 was een zwarte pagina in het dagelijks leven op de White Ranch in Assendelft. De zieke kippen bleken de zeer besmettelijke vorm H5 van de vogelgriep te hebben opgelopen, waarop de NVWA alle pluimvee liet ruimen.

Kuikens van de Noord-Hollandse Blauwe.

 

 

Dat betekende het einde voor 248 kippen, 56 loopeenden en dertien eendenkuikens, inclusief de zeldzame rassen waar mee gefokt werd om ze te laten voortbestaan: de Noord-Hollandse Blauwe kippen en Assendelfters. Op geld bijeen te brengen om straks de lege hokken weer te kunnen bevolken met kippen en eenden is de White Ranch een doneeractie gestart. Eerst moeten die nog veillig verklaard worden en meerdere malen ontsmet worden door een extern bedrijf. Dit duurt minstens acht weken en daarna wordt er weer getest, zodat het zeker is dat het virus verdwenen is.

Al 1000 euro binnen

Het virusvrij maken van de boerderij vergt een behoorlijke uitgave, terwijl er gedurende al die weken geen inkomsten uit de verkoop van eieren zijn. Om toch de draad weer te kunnen oppakken wordt de steun ingeroepen van Zaankanters die de zorgboerderij financieel willen helpen. Het doel is om 2400 euro op te halen, en daarvan is er nu 1000 binnen. Alle bijdragen, ook kleine, worden zeer op prijs gesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen