Vogelgriep in Assendelft: ruiming en vervoersverbod

Foto: Pxfuel / CC0

Er is gisteren per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van tien kilometer rond een hobbypluimveebedrijf in Assendelft waar vogelgriep is vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om de zeer besmettelijke variant H5.

 

Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 140 legkippen en 50 loopeenden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf, dat wordt onderzocht op vogelgriep.

Alle vogels en eieren

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren. Ook geldt het verbod voor pluimveemest en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. In het kader van de besmetting in Assendelft wordt, zoals gebruikelijk, een zogenoemd traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. De NVWA kijkt in deze onderzoeken of er ‘riskant contact’ heeft plaatsgevonden tussen het besmette bedrijf en andere locaties. Een risicovol contact is bijvoorbeeld wanneer een bezoeker op een besmet bedrijf is geweest, en daarna een ander bedrijf heeft bezocht.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen