Vogelgriep in Wormer- en Jisperveld: vervoersverbod

Foto: Pixabay / Frauke Riether

Er is vogelgriep vastgesteld bij kadavers die gevonden zijn in het Wormer- en Jisperveld. Wormerland stelt daarom een vervoersverbod in voor pluimvee. Borden met een inrijverbod voor verkeer met pluimvee komen bij de toegangswegen te staan.

Alle bedrijven moeten hun vogels naar binnen brengen, in bijvoorbeeld een afgesloten schuur of loods. Bedrijven met fazanten en loopvogels moeten hun dieren afschermen. Een ophokplicht geldt voor pluimveebedrijven die vogels houden en daaraan verdienen, zoals bedrijven die pluimvee houden voor vlees en eieren. Vooral pluimvee dat buiten scharrelt loopt risico. Deze dieren komen namelijk gemakkelijker in contact met besmette wilde vogels en watervogels.

Honden en katten

De vogelgriep vormt in de basis geen gevaar voor de volksgezondheid. Toch is zorgvuldigheid geboden. Pak een kadaver daarom nooit met blote handen op en stop een dode vogel altijd in een afgesloten zak of container zodat andere dieren er niet mee in aanraking komen. Om juist te handelen en om te weten welke instantie gebeld moet worden, is er een handreiking gemaakt. Zaanstad waarschuwde eerder al om honden aangelijnd te houden en katten binnenshuis, zodat ook zij niet met besmette dode dieren in aanraking komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen