Zaan drie dagen gestremd vanwege bouw brug

Foto: Facebook

Vanwege de bouw van de noodbrug tussen Wormerveer en Wormer is de Zaan op 18, 25 en 26 juni ter hoogte van de oude en tijdelijke Zaanbrug gestremd. Vanaf het moment dat de tijdelijke brug eind juli in gebruik genomen wordt moet de scheepvaart rekening houden met beperkte doorvaartmogelijkheden vanwege aangepaste bedientijden en langere wachttijden.

De tijdelijke brug moet het wegverkeer de mogelijkheid te geven om de Zaan over te steken zonder uit te hoeven wijken naar de Prins Clausbrug tijdens de bouw van de nieuwe Zaanbrug. Voor de aanleg van de tijdelijke voorziening is het noodzakelijk om de Zaan een aantal dagen te stremmen. Schepen moeten die dagen omvaren via de Nauernasche Vaart of via Purmerend. Mochten niet alle werkzaamheden afgerond kunnen worden, dan wordt het weekend van 2 en 3 juli als reserveweekend gebruikt.

Langer wachten

De tijdelijke brug – die eerder dienst deed tijdens de bouw van de Prinses Amaliabrug in West-Knollendam – kan geopend worden voor schepen maar opent en sluit minder snel dan de Zaanbrug. Bovendien is hij slechts 1,20 meter hoog. Hierdoor kunnen de wachttijden voor de brug langer zijn dan gebruikelijk. Op doordeweekse dagen wordt de brug maximaal eens per half uur bediend voor scheepvaart bediend, met uitzondering van de spitsuren (tussen 07:30 en 08:30 en van 16:00 tot 18:00 uur).

 

Op zaterdag en zondag wordt de tijdelijke brug maximaal eens per half uur bediend.De vernieuwing van de Zaanbrug is een samenwerkingsverband van de provincie en de gemeenten Wormerland en Zaanstad. De werkzaamheden worden door Reimert Bouw en Infrastructuur uitgevoerd en moeten eind 2023 zijn afgerond.

Wegverkeer

Intussen heeft niet alleen de scheepvaart, maar ook het verkeer op de weg er de nodige last van. Wat bewoners van de Dubbelebuurt en zijstraten van het Zuideinde in Wormerveer al vreesden is uitgekomen: sluipverkeer maakt het er niet veiliger op. Bovendien slaat deĀ  de anarchie toe bij automobilisten, die het zo nauw niet nemen met borden en verkeersmaatregeelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen