SP vraagt provincie in te grijpen bij spitssluitingen noodbrug

Foto: Google Street View

SP-Statenlid Wim Hoogervorst heeft Gedeputeerde Staten vragen gesteld over de voorgestelde spitssluitingen van de noodbrug tussen Wormerveer en Wormer gedurende de vervanging van de Zaanbrug. Hij betoogt dat de provincie medeverantwoordelijk is voor de gevolgen voor de binnenvaart en zich daarom met deze Zaanse kwestie moet bemoeien.

De SP’er voorziet dat de binnenschippers in de hele provincie last krijgen van het ‘bedienregime’ dat Zaanstad in elkaar heeft gesleuteld om verkeersinfarcten aan beide kanten van de Zaan te voorkomen. Dat kan echter volgens Hoogervorst een enorme schadepost opleveren voor de beroepsvaart. ‘Het lijkt erop dat de gemeente Zaanstad deze conclusie niet deelt,’ stelt hij in schriftelijke vragen aan GS. Zaanstad zegt nog met de sector in gesprek te zijn, maar Hoogervorst concludeert na bestudering van het bedienregime dat het wegverkeer in alle afwegingen voorrang krijgt op het vaarverkeer, en dat hoort hij ook uit de nautische sector.

Switch naar trucks

Tijdelijke stremmingen van de Zaan voor de binnenvaart kunnen er ook voor zorgen dat bedrijven andere manieren gaan zoeken om vracht te vervoeren, zoals het inzetten van vrachtwagens, wat haaks staat op de ambities die de provincie heeft met betrekking tot het bevorderen van de binnenvaart. Is de provincie daarom bereid om met Zaanstad en de binnenschippers om tafel te gaan om de spitssluitingen te bespreken, wetende dat er veel schade zal optreden voor de binnenvaart en voor de bedrijven die de schepen nodig hebben om hun goederen te verplaatsen?

Omrijden

Zaanstad geeft aan dat de brug in de spitstijden voor het autoverkeer ook open moet zijn om te voorkomen dat de automobilist gaat omrijden naar en via de Prins Clausbrug een uitweg zoekt. Dit omrijden zou ernstige gevolgen hebben voor de neerslag van stikstof in het Natura 2000-gebied Wormer- en Jisperveld, wat met de noodbrug nu juist voorkomen moet worden. De provinciale SP wil daarom weten hoe GS daar over denken en in hoeverre de provincie betrokken was bij het voorkomen van dit probleem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen