Spitssluiting noodbrug voor scheepvaart nog niet definitief

Foto: Google Street View

Zaanstad is nog steeds in gesprek met de beroepsvaart over het omstreden plan om de noodbrug tussen  Wormerveer en Wormer in de spits gesloten te houden voor schepen. Met name in de avondspits zou ‘voorrang’ voor het verkeer op het water in beide dorpen leiden tot een verkeerschaos op de weg. Schippers hebben gedreigd met blokkades als de spitssluitingen worden doorgezet.

De tijdelijke brug tussen de Lassiestraat in Wormer en de Zaanweg ter hoogte van Stelling Wonen in Wormerveer doet dienst tijdens de vervanging van de Zaanbrug, waarvoor de voorbereidende werkzaamheden inmiddels van start zijn gegaan. De noodbrug die eerder dienst deed in West-Knollendam is trager dan de Zaanbrug en daardoor hoopt het wegverkeer zich op tijdens openingen. In de spits wil Zaanstad dat  voorkomen, maar daar zijn belanghebbenden als de binnenvaartorganisaties als BLN-Schuttevaer en de Algemene Schippers Vereeniging niet blij mee en ook de watergebonden bedrijven die zij bedienen kunnen er last van hebben.

Suggesties bekeken

Er zijn door betrokkenen suggesties gedaan hoe het bedienregime beter op de behoefte van de schippers kan worden afgestemd. De komende weken worden deze suggesties verder in een definitief bedienregime uitgewerkt,’ laat de gemeente nu weten in antwoord op technische vragen van raadslid Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad. Een ‘brede integrale afweging tussen wegverkeer en scheepvaartverkeer, veiligheid, leefbaarheid, bereikbaarheid en beschikbaarheid binnen en buiten het projectgebied’ leidde eerder tot de conclusie dat voorrang voor auto’s, fietsers en voetgangers tijdens de spitsuren de beste oplossing was. Verkeersanalyses op basis van theoretische verkeersmodellen voor zowel weg- als scheepvaartverkeer lieten zien dat een bediening van de brug op de drukste momenten tot een infarct op de weg zal leiden. De komende weken wordt echter opnieuw nagegaan ‘of er toch nog ruimte aanwezig is om de spitstijden voor de beroepsbinnenvaart iets aan te passen’.

Spoorbrug

Schepen die de spoorbrug in Zaandam bij de eerste opening passeren kunnen bij een normale snelheid ook nog door de tijdelijke Zaanbrug wanneer de spitssluiting in werking treedt, volgens Zaanstad. In dat geval zal de brugbedienaar altijd een afweging maken of er één, twee of meer schepen kunnen passeren, afhankelijk van de lengte van de schepen, de werkzaamheden op het water, de doorvaartijd en het aanbod van het wegverkeer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen