Mogelijk scheepsblokkades bij spitssluitingen noodbrug

Foto: Google Street View

Democratisch Zaanstad is geschrokken van een bericht in het Noordhollands Dagblad over woedende binnenvaartschippers die dreigen drie bruggen in de Zaan te blokkeren als de gemeente het plan doorzet om de noodbrug in Wormerveer tijdens de spitsuren gesloten te houden voor de scheepvaart. Daarmee gaan ze veel geld verliezen, maar naar hun mening is niet gevraagd.

Volgens de schippers die in het artikel aan het woord komen zijn de spitssluitingen hen meegedeeld, maar is van goed overleg daarover geen sprake geweest. DZ-raadslid Jos Kerkhoven wil nu van het college weten wie de gemeente als belanghebbenden heeft aangemerkt voor het bewonersoverleg van vorige week en hoe is de selectie daarvoor tot stand is gekomen. Waren de schippers en beroepsvereniging BLN – Schuttevaêr daavoor ook uitgenodigd? Ook vraagt hij hoe het college denkt weer in overleg te kunnen treden met de beroepsvaart om tot acceptabele afspraken te komen over de openingstijden van de tijdelijke brug gedurende de vervanging van de Zaanbrug.

Prins Clausbrug

De gemeente vreest dat veel automobilisten gaan omrijden over de Prins Clausbrug als de noodbrug te veel files oplevert, en dat moet voorkomen worden. Dat de tijdelijke brug er komt is tenslotte een direct gevolg van de noodzaak om het verkeer daar te beperken vanwege de verhoogde neerslag van stikstof in het Natura 2000-gebied Wormer- en Jisperveld. Een gevreesd scenario is dat de ladingen die de binnenvaart nu voor zijn rekening neemt gedurende de spitssluitingen worden overgeheveld naar 80 vrachtwagens. Die mogen overigens sowieso niet over de noodbrug.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen