Eind januari besluit over vervolgstappen Cultuurcluster

Foto: MVRDV Architecten

De gemeenteraad moet op 25 januari beslissen of er al dan niet bezwaar wordt aangetekend tegen de uitspraak van de rechter dat de gemeenteraad fout zat door geen referendum uit te schrijven over de bouw van het Cultuurcluster. Die volksraadpleging zou er ook alsnog kunnen komen.

De gemeenteraad kan kiezen uit vier mogelijke vervolgstappen:

  • Over het ‘Raadsbesluit inzake de definitieve budgetaanvraag voor de investering en exploitatie van het Cultuurcluster’ ( ook wel het kredietbesluit genoemd) kan een referendum gehouden worden.
  • Er kan geen referendum over gehouden worden.
  • De gemeenteraad gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter.
  • De gemeenteraad gaat niet in hoger beroep.

Alle inwoners van Zaanstad kunnen het initiatief nemen om een raadgevend referendum aan te vragen over een raadsbesluit. De Referendumverordening schrijft voor hoe dit werkt: eerst besluit de gemeenteraad of over het betreffende raadsbesluit wel een referendum gehouden kan worden, waarna de initiatiefnemers 5000 handtekeningen inzamelen voor een officieel referendumverzoek.

Raad van State

De verordening sluit bepaalde raadsvoorstellen uit als referendabel en de gemeenteraad dacht in het geval van het Cultuurcluster zo’n voorstel in handen te hebben. Maar daar was de bestuursrechter het niet mee eens: het beroep van Kultuurklutser Jan de Bruin tegen het niet-referendabel zijn van het kredietbesluit over het nieuwe cultuurpaleis werd gegrond verklaard. De gemeenteraad kan tegen die uitspraak in hoger beroep gaan bij de Raad van State.

Knopen doorhakken

Een hoger beroep heeft geen opschortende werking, zodat de raad hoe dan ook knopen zal moeten doorhakken. De termijn voor beroep verloopt op 1 februari, waarmee 25 januari de laatste raadsvergadering is om een besluit te nemen.

Mocht een raadsmeerderheid in het voorbereidende Zaantad Beraad van 11 januari aangeven een hoger beroep te wensen, dan moeten daar de kernpunten van dat hoger beroep aan de orde komen. Op basis van de discussie in het Zaanstad Beraad wordt dan een raadsvoorstel hoger beroep geschreven voor de raadsvergadering van 25 januari.

De raad moet nu – opnieuw – toetsen of het kredietbesluit voor het Cultuurcluster voor een referendum in aanmerking komt. De rechter heeft in zijn uitspraak aangegeven waar de motivering van het eerdere besluit van 20 juli 2017 onjuist was.

Zes weken voor handtekeningen

Als de raad aangeeft dat er over het besluit van het cultuurcluster een referendum gehouden kan worden, dan hebben de initiatiefnemers zes weken de tijd om een definitief verzoek voor een referendum in te dienen met 5000 ondersteunende en geldige handtekeningen. Daarna neemt de raad een definitief besluit over het uitschrijven van een raadgevend referendum. Mocht de raad besluiten dat er geen referendum over het cultuurcluster kan worden gehouden, dan kan De Bruin opnieuw tegen dat besluit in beroep gaan bij de rechtbank.

Had de gemeenteraad bijna een jaar geleden besloten dat het kredietbesluit referendabel was, dan had ze geen besluit genomen over de aanvraag. Artikel 7 van de Referendumverordening schrijft voor dat als besloten is om een referendum te houden, de raad het kredietbesluit (inclusief stemming over de moties en amendementen) wel behandelt maar de stemming over het voorstel uitstelt tot na het referendum.

Kosten

Nu het kredietbesluit wel al genomen is, moet dat worden ingetrokken wanneer er wel een referendum komt. De bouw van het cultuurcluster bij het station in Zaandam zou eerst 26 à 30 miljoen euro gaan kosten, maar daar kwam later nog eens 7,7 miljoen euro bovenop. De tweede aanbesteding is inmiddels gestart nadat de eerste flopte omdat er voor het gereserveerde bedrag geen gegadigde kon worden gevonden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen