POV wil schoolgaande jeugd naar het stembureau lokken

Foto: Wikimedia

De POV wil dat schoolgaande jongeren in de gelegenheid worden gesteld om op 21 maart ‘s ochtends geoorloofd afwezig te zijn om te gaan stemmen. Ze zouden middels een stemfie moeten bewijzen dat ze tijdens de raadsverkiezingen in het stembureau waren.

De Partij voor Ouderen en Veiligheid dient om dit te realiseren tijdens de raadsvergadering van 25 januari een motie in. Volgens de fractie is de afstand tussen de jeugd en de politiek nog altijd te groot en is de drempel om te gaan stemmen hoog. Jongeren hebben zelf goede ideeën, maar weten niet altijd hoe zij hun stem kunnen laten horen, aldus de lokale partij.

Buitenschoolse activiteit

Het college zou daarom alle onderwijsinstellingen met Zaanse kiesgerechtigde jongeren moeten aanschrijven met het verzoek om het voor deze leerlingen in de ochtenduren eenvoudiger te maken om in hun woonplaats te gaan stemmen. De stemfie zou naar de absentieverwerking van de scholen moeten worden gestuurd en daar behandeld worden als geoorloofd verzuim of als een buitenschoolse activiteit.

Actieplan

In de aanloop naar de gemeenteraadverkiezingen moet er een actieplan komen om jongeren actief te betrekken bij de lokale politiek, vindt de POV. Die pleitte er eerder al voor om met maatregelen te komen om het voor mensen met een beperking gemakkelijker te maken om te gaan stemmen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen