POV wil stemmers met een beperking tegemoet komen

Foto:

De fractie van de Partij voor Ouderen en Veiligheid wil het stemmen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen gemakkelijker maken voor mensen met een beperking.

Fractievoorzitter Harrie van der Laan haalt in vragen aan het college een artikel op de website gemeente.nu aan, waarin wordt gesteld dat stemmers met een visuele beperking en mensen met een verstandelijke beperking te weinig hulp krijgen in het stemhokje. Ze blijken volgens onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens grote moeite te hebben met het lezen en invullen van het stembiljet en met het lezen van praktische informatie.

Obstakels

Voor mensen met een verstandelijke beperking vormde de voorbereiding een groot obstakel. De helft van hen heeft niet gestemd, ook niet via een volmacht. Van degenen die wel stemden ondervond 40 procent problemen in het stemlokaal, met name bij het lezen, begrijpen en invullen van het stembiljet.

Stemmen via een machtiging zien mensen met een licht verstandelijke beperking vaak niet als een oplossing, omdat zij net als ieder ander het recht willen uitoefenen om zelf hun stem uit te brengen.

Alternatieve stemmethodes

Het College voor de Rechten van de Mens roept de overheid, gemeenten en politieke partijen op om de toegankelijkheid van de verkiezingen te vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door het stembiljet te vereenvoudigen en informatie over de verkiezingen in begrijpelijke taal op te stellen. Met name voor mensen met een visuele beperking is het belangrijk om alternatieve mogelijkheden te onderzoeken om te stemmen, zoals per post of met een stemcomputer.

Hulp mogelijk

Daarnaast moeten stembureaumedewerkers ervan doordrongen worden dat mensen met een lichamelijke of visuele beperking hulp mogen krijgen in het stemhokje van een persoon naar keuze. Het College roept bovendien op om de Kieswet aan te passen, zodat hulp in het stemhokje ook voor mensen met een verstandelijke beperking mogelijk wordt.

Wat doet Zaanstad?

De POV wil van het college weten hoe het met deze zaken staat in Zaanstad. Welke maatregelen worden bijvoorbeeld genomen om het lezen, begrijpen en invullen van het stembiljet te verbeteren en hoe wordt bevorderd dat iedereen die wettelijk gezien geholpen mag worden bij het stemmen die hulp ook inderdaad krijgt?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen