Eerste rookvrije speelplek in Burgemeester Ter Laanplantsoen

Foto: Wikimedia / Donald Trung

Wethouder Annette Baerveldt opent morgen de eerste rookvrije speelplek in Zaanstad, in het Burgemeester Ter Laanplantsoen in Zaandam Zuid. De bovenbouw van de Herman Gorterschool is daar om 16:00 uur bij aanwezig.

Voor deze kinderen organiseren de sportbuurtwerkers van het Sportbedrijf Zaanstad leuke beweegactiviteiten. De kinderen van de buitenschoolse opvang bieden samen met jeugdarts Pim Jansen van de GGD een tekening aan de wethouder aan. Ook wordt de eerste ‘rookvrije’ stoeptegel gelegd. In Nederland raken elke week honderden kinderen verslaafd aan roken. Twee derde van de rokers is begonnen voor het achttiende levensjaar. En hoe jonger iemand begint, des te erger de verslaving.

Goede voorbeeld geven

Baerveldt wil met rookvrije speelplekken het goede voorbeeld geven aan kinderen en het schadelijke meeroken voorkomen. Denk aan speeltuinen, scoutinggroepen, buitenzwembaden en kinderboerderijen. Arts Jansen voegt daaraan toe dat geen ouder wil dat de kinderen later gaan roken: ‘Wij willen laten zien dat kinderen zich in een gezonde omgeving kunnen ontwikkelen. De ouders en grootouders zijn het voorbeeld voor kinderen en als zij laten zien dat ze niet roken, hopen we dat er ook minder jongeren beginnen met roken.’

Rookvrije speelplekken horen bij een veilige en gezonde speelomgeving voor kinderen. Daarom worden alle speelplekken in Zaanstad op den duur rookvrij, naast veel meer plekken in de gemeente.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen