‘RTVI Zaanstreek betaalt zelf coronasteun terug’

Foto: Pixabay / Joe007

Zaanradio heeft op Facebook een ‘persbericht‘ gepubliceerd naar aanleiding van het voornemen van het college om de teloorgang van RTVI Zaanstreek af te ronden met een laatste subsidie van maximaal 117.212 euro. In lokale media is volgens het bestuur ‘de indruk gewekt dat de financiĆ«le administratie van de lokale omroep niet op orde zou zijn,’ maar laten ‘de feiten een ander beeld zien’.

De voormalige lokale omroep moet nog (een deel van) de coronasteun terugbetalen die in 2020 werd ontvangen van het Steunfonds voor de Journalistiek, omdat het geld niet is gebruikt waarvoor het bedoeld was. Dat was om tekorten ontstaan door corona te compenseren, maar RTVI zette een ‘beperkt deel van dit geld’ in ‘om de aanschaf van diverse extra noodzakelijke hulpmiddelen en vaste lasten te bekostigen,’ aldus de verklaring. RTVI ontving in totaal 78.000 euro aan krediet van het fonds en moet bijna 50.000 terugstorten. Geld dat wel is besteed aan zaken waarvoor het bedoeld was is omgezet in een gift.

Belofte

Cijfers worden daarbij niet gegeven. Opvolger De Orkaan concludeerde dat het uiteindelijk de gemeente zou zijn die zou opdraaien voor de terugbetaling van het verkeerd bestede geld, maar het bestuur van RTVI ontkent dat: ‘Deze terugbetaling wordt niet gefinancierd door de gemeente, noch direct dan wel indirect.’ Het is een belofte die op een later moment nog door de gemeenteraad gecontroleerd zal worden, wanneer die wordt gevraagd om akkoord te gaan met de afhandeling van de zaak.

Wrok

De afwikkeling van de relatie tussen RTVI en Zaanstad wordt door het bestuur ‘met vertrouwen’ tegemoet gezien, maar uit het persbericht op het eigen sociale mediakanaal van Zaanradio blijkt ook hoe groot de wrok is. Zaanstad wordt verantwoordelijk gehouden voor de ondergang door eerst aan te dringen op dure televisie-uitzendingen naast de radio- en internetactiviteiten en vervolgens de verhoogde subsidie weer te verlagen, waardoor de zaak financieel niet meer rond te breien was. De gemeenteraden van Zaanstad en Wormerland gaven vervolgens de genadeklap.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen