De Orkaan neemt het stokje over van RTVI Zaanstreek

Foto: De Orkaan

Voor lokale radio en televisie zullen inwoners van Zaanstad zich in de toekomst vooral moeten wenden tot de regionale zender NH Nieuws, omdat RTVI Zaanstad gisteravond door de gemeenteraad is afgeserveerd. De Orkaan wordt de opvolger die de komende vijf jaar de burger (digitaal) van nieuws gaat voorzien.

Met een beschikbare gemeentelijke subsidie van net geen 100.000 euro per jaar en vrijwel geen eigen inkomsten is lineaire radio- en televisie-uitzendingen doorgeven een utopie, zo realiseerde de raad zich. De Orkaan waagt zich er dan ook niet aan, maar heeft daardoor veel minder structurele uitgaven en claimt bovendien jaarlijks zelf veel meer geld te kunnen verdienen: in het eerste jaar uit reclame-inkomsten 8200 euro, uit opdrachten 5000, uit betaalde content ook 5000 en aan donaties 6000 euro. Die bedragen moeten in de jaren daarna verder oplopen.

Andere potjes

Enige creativiteit met cijfers is de mediaorganisatie overigens niet vreemd: bij het ‘zelf gegenereerd inkomen’ wordt voor dit jaar ook 25.000 euro gerekend voor het pas gelanceerde initiatief voor laaggeletterden, dat met een gemeentelijke subsidie is opgezet. De komende jaren wordt uit dergelijke ‘specials’ ook een leuke opbrengst verwacht, zoals de begroting voor de komende jaren laat zien. Zo betaalt Zaanstad dus nu al meer aan De Orkaan dan het budget dat beschikbaar is voor de lokale omroep, alleen uit een ander potje.

Hoofdredacteur Kees Klinkenberg en het bestuur van RTVI deden de afgelopen dagen nog verwoede pogingen om de neuzen in de gemeenteraad hun kant op te krijgen, maar het was allemaal te weinig en het kwam te laat. De raad van Wormerland heeft zich ook al uitgesproken voor een wisseling van de macht en dat het Commissariaat voor de Media er nog een klap op moet geven lijkt een formaliteit. De komende periode moet uitwijzen in hoeverre de vele vrijwilligers van RTVI passen bij De Orkaan en in die organisatie verder zullen kunnen, zoals de gemeenteraad graag wil.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen