Nieuwssite van start voor Zaankanters die slecht kunnen lezen

Gemakkelijk onderwerpen vinden op de nieuw website.
Gemakkelijk onderwerpen vinden op de nieuw website.
Foto: Kort.Zaans

De Orkaan, de gemeente, taalcoaches van De Bieb en externe experts hebben samen de website Kort.Zaans ontwikkeld, met lokaal nieuws in begrijpelijke taal. De site gaat vandaag online, aan het begin van de Week van Lezen en Schrijven. ‘Goed leesbaar, korte zinnen en zonder moeilijke woorden. Niet kinderachtig,’ aldus de aankondiging.

Kort.Zaans is een uniek concept in Nederland. Websites voor laaggeletterden gaan meestal over één onderwerp,’ melden de makers. De Zaanse website heeft ook een voorleesoptie en letters kunnen groter worden gemaakt. Wethouder Natasja Groothuismink is trots op het idee, en de gemeente stak dan ook geld in de ontwikkeling. De Orkaan is verantwoordelijk voor de redactie. De website wordt tot eind dit jaar in overleg met taalcoaches, externe experts en de doelgroep getest en waar nodig aangepast.

Groot probleem

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vraagt de gelijknamige stichting samen met honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkómen van laaggeletterdheid in ons land. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet.

Sociaal isolement

‘Voor sommige mensen zijn geschreven teksten altijd onleesbaar. Eén op de zes Zaankanters – zo’n zestien procent van het totaal – kan niet voldoende lezen en schrijven. Dit maakt dagelijkse dingen zoals boodschappen doen, reizen met het OV, het lezen van een brief of het gebruik van een computer voor hen erg lastig,’ aldus Groothuismink. ‘Hierdoor wordt het moeilijk om mee te doen in de maatschappij. We zien dat slecht kunnen lezen en schrijven een belangrijke oorzaak is van armoede, schulden en sociaal isolement. Daar besteden we deze week extra aandacht aan. En we roepen op tot actie.’

Goede en slechte brieven

Het taalnetwerk Zaanstad Noord (De Bieb en de Sociale Wijkteams van Krommenie, Wormerveer en Assendelft/Westzaan) bedacht een actie waarbij inwoners van die dorpen op vier locaties brieven kunnen inleveren die ze niet goed begrepen hebben én brieven die juist heel duidelijk waren. Het idee is om zo aandacht te vragen voor de leesbaarheid van brieven van (overheids)instanties en andere partijen. De aftrap is woensdag bij De Lorzie in Wormerveer.

Een voorbeeld van een stuk op Kort.Zaans: een column van Merel Kan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen